A kormányzó szocialisták nyerték a spanyol választást, de előretört a szélsőjobb

Több 444 videó?
Szeretném

A szavazatok kilencven százalékának feldolgozása után úgy tűnik, hogy a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártnak 121 mandátuma lesz a 350 fős törvényhozásban a vasárnapi előrehozott választások eredményként. A jobboldali PP (Néppárt) 86 helyet, a szélsőjobbos-francoista Vox 53 helyet szerezhet. A baloldali populista Podemosnak 35, a konzervatív-liberális Polgárok nevű pártnak 10 képviselője lesz.

Pedro Sanchez miniszterelnök az eggyel ezelőtti, tehát 2019 áprilisi előrehozott választáson. Akkor is győztek, de stabil kormányt nem tudtak alakítani.Fotó: Cezaro De Luca/dpa Picture-Alliance/AFP

Spanyolországnak 2015 óta nincs stabil kormánya, azóta minden évben új parlamenti választást írnak ki. Kicsi a valószínűsége, hogy a most létrejövő törvényhozás hosszabb távon működőképes kormányt tudna választani, a szocialisták egy mandátummal ugyan többet szereztek, mint legutóbb, de nincs többségük, a két jobboldali párt nagyon megerősödött, főleg a nem egész hat éve alapított Vox előretörése jelentős, de többséget ők sem tudnak alkotni. (BBC, MTI)