A kormányzó szocialisták nyerték a spanyol választást, de előretört a szélsőjobb

A szavazatok kilencven százalékának feldolgozása után úgy tűnik, hogy a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártnak 121 mandátuma lesz a 350 fős törvényhozásban a vasárnapi előrehozott választások eredményként. A jobboldali PP (Néppárt) 86 helyet, a szélsőjobbos-francoista Vox 53 helyet szerezhet. A baloldali populista Podemosnak 35, a konzervatív-liberális Polgárok nevű pártnak 10 képviselője lesz.

Pedro Sanchez miniszterelnök az eggyel ezelőtti, tehát 2019 áprilisi előrehozott választáson. Akkor is győztek, de stabil kormányt nem tudtak alakítani.Fotó: Cezaro De Luca/dpa Picture-Alliance/AFP

Spanyolországnak 2015 óta nincs stabil kormánya, azóta minden évben új parlamenti választást írnak ki. Kicsi a valószínűsége, hogy a most létrejövő törvényhozás hosszabb távon működőképes kormányt tudna választani, a szocialisták egy mandátummal ugyan többet szereztek, mint legutóbb, de nincs többségük, a két jobboldali párt nagyon megerősödött, főleg a nem egész hat éve alapított Vox előretörése jelentős, de többséget ők sem tudnak alkotni. (BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.