Egyelőre nem ez a keresztény templom a győztese a török nyomulásnak Szíriában

Több 444 videó?
Szeretném

Átélt már néhány bevonulást a Tel Abyad-i (Tell Abiad) örmény keresztény templom Szíria északi részén, most azonban alaposan helyben hagyták a kegytárgyakat, derül ki Jenan Moussa, az arab Al-Aan TV munkatársának friss posztjaiból.

Moussa egy szemtanútól kapott fényképfelvételeket, amelyeken a feldúlt templom, az oltár és a széttört szobrok láthatók. Mint Moussa a szemtanúra hivatkozva írja, az elkövetők az amerikaiak kivonulása és a törökök bevonulása óta a térségben újra aktívan harcoló szíriai lázadó fegyveres csoportok munkája volt, miután a kurdok elhagyták a várost.

Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa

Moussa emlékeztet rá, hogy a templom már áldozatul esett az ISIS rémulmának 2014-ben és 2015-ben. A szélsőségeseket a főleg kurdok vezette, de a helyi kisebbségekre is támaszkodó, szekuláris Szíriai Demokratikus Hadsereg (SDF) verte ki. Ezután a templomot helyreállította a helyi örmény közösség, a költségeket egyetlen helyi állta.

Moussa 2017-ben járt itt, akkor forgatott itt egy riportfilmet, amelyben a templom is szerepel. A kurdok később ugyan használták a templomot, a kommnusta vezér, Öcalan portréját is kiakasztották, de Moussa szerint a szentségeket nem bántották.

Az Egyesült Államok Donald Trump hirtelen ötletétől vezényelve két hónapja vonult ki, a lehetőséget kihasználva pedig Törökország azonnal támadást indított a szíriai kurd állások ellen. Az Európai Unió elítélte az akciót, azt gyanítván valójában etnikai tisztogatást végez a török hadsereg.

A magyar kormány - egyetlen országként az EU-ban - viszont épp azért támogatja Recep Tayyup Erdogan háborúját, hogy ezzel megvédje a keresztény Európát.