Egyelőre nem ez a keresztény templom a győztese a török nyomulásnak Szíriában

Átélt már néhány bevonulást a Tel Abyad-i (Tell Abiad) örmény keresztény templom Szíria északi részén, most azonban alaposan helyben hagyták a kegytárgyakat, derül ki Jenan Moussa, az arab Al-Aan TV munkatársának friss posztjaiból.

Moussa egy szemtanútól kapott fényképfelvételeket, amelyeken a feldúlt templom, az oltár és a széttört szobrok láthatók. Mint Moussa a szemtanúra hivatkozva írja, az elkövetők az amerikaiak kivonulása és a törökök bevonulása óta a térségben újra aktívan harcoló szíriai lázadó fegyveres csoportok munkája volt, miután a kurdok elhagyták a várost.

Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa
Fotó: Jenan Moussa

Moussa emlékeztet rá, hogy a templom már áldozatul esett az ISIS rémulmának 2014-ben és 2015-ben. A szélsőségeseket a főleg kurdok vezette, de a helyi kisebbségekre is támaszkodó, szekuláris Szíriai Demokratikus Hadsereg (SDF) verte ki. Ezután a templomot helyreállította a helyi örmény közösség, a költségeket egyetlen helyi állta.

Moussa 2017-ben járt itt, akkor forgatott itt egy riportfilmet, amelyben a templom is szerepel. A kurdok később ugyan használták a templomot, a kommnusta vezér, Öcalan portréját is kiakasztották, de Moussa szerint a szentségeket nem bántották.

Az Egyesült Államok Donald Trump hirtelen ötletétől vezényelve két hónapja vonult ki, a lehetőséget kihasználva pedig Törökország azonnal támadást indított a szíriai kurd állások ellen. Az Európai Unió elítélte az akciót, azt gyanítván valójában etnikai tisztogatást végez a török hadsereg.

A magyar kormány - egyetlen országként az EU-ban - viszont épp azért támogatja Recep Tayyup Erdogan háborúját, hogy ezzel megvédje a keresztény Európát. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.