Evo Morales beadta a derekát, új választások lesznek Bolíviában

Tbg
külföld
2019 november 10., 12:56
comments 67

Véget érhetnek a hetek óta tartó zavargások Bolíviában, ahol a hivatalos eredmények szerint ugyan az országot régóta irányító Evo Morales elnök nyert október 20-án, a választásokat megfigyelő Amerikai Államok Szervezetének (OAS) és az ellenzék szerint durva csalások történtek, amiért az eredményeket meg kell semmisíteni.

Morales vasárnap bejelentette, új választások kiiírását kéri, és lecseréli a választási bizottság tagjait is. Mostani sajtótájékoztatóján közölte azt is, nem mond le a hatalomról, mivel nem követetett el törvénysértést.

Hétvégén is folytatódtak a három hete zajló tüntetések, a Morales-ellenes tüntetők a hét végén megszállták a Bolivia TV és a Radio Patria Nueva közös épületét is.

Az AFP francia hírügynökség szerint a tüntetők mintegy 300-an voltak, az épületből kiűzött alkalmazottak pedig néhány tucatnyian. Mindkét médium csak zenét játszik azóta.

Az elnök szombaton elítélte a rádió- és tévészékház megszállóit. "Azt mondják, a demokráciát védik, de úgy viselkednek, mint egy diktatúrában" - jelentette ki a Twitteren.

Az államfő szombat esti sajtóértekezletén arra kérte a négy legnagyobb politikai pártot, hogy kötetlenül tárgyaljanak az ország megbékítéséről. A tárgyalásokra meghívta Ferenc pápát és több nemzetközi jogvédő szervezetet is.

Carlos Mesa, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője azonban visszautasította a meghívást. "Nincs miről tárgyalnunk Evo Moralesszel, mert elvesztette minden realitásérzékét" - mondta.

A helyszínről a 444 is közölt riportot. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.