Aszad szerint 2021-ben bárki elindulhat ellene a választásokon

külföld
2019 november 11., 16:40

Bassár el-Aszad szerint 2021-ben az országban általános választást tartanak, amelyen bárki jelöltetheti majd magát, aki csak akarja. A szír elnök a sajátos elképzeléséről az orosz állami tévének, a RT-nek számolt be hétfőn. 

photo_camera Fotó: RT

Aszad, aki másfél éve nem nyilatkozott külföldi médiának, azt mondta, hogy a szíriai konfliktus a harmadik világháború miniatűr modellje, közvetett szereplőkkel. A válság kiváltó oka szerinte az, hogy az Egyesült Államok igyekszik megőrizni domináns pozícióját a világban a feltörekvő hatalmakkal szemben.

Az állította, hogy „a szíriai hadsereg sohasem vetett be vegyi fegyvert”, még azelőtt sem, hogy az ilyen típusú harci eszközöket 2013-ban, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közreműködésével kivonták az országból. Aszad elmondása szerint az ezzel ellentétes állításokat sohasem bizonyították és azok a Szíria elleni támadások ürügyéül szolgáltak.

Aszad ismételten az al-Kaida és az Iszlám Állam (IÁ) támogatásával vádolta meg az Egyesült Államokat. A „hegemóniáját vesztő” Washington a meglátása szerint azért segíti a terrorszervezeteket, mert katonai fellépése Irakban kudarcot vallott, és mert minden eszközt megengedhetőnek tart az Oroszországgal, Iránnal, Szíriával, de még a nemet mondó nyugati szövetségeseivel szemben is. Szerinte az amerikaiak fel akarták használni az iszlám Államot a szíriai hadsereggel szemben. 

Aszad a CIA-t és Recep Tayyip Erdogan török elnököt is azzal vádolta meg, hogy bűnrészes a szíriai olaj ISIS-es terroristákkal közösen való csempészésében.

Erdoganról és a Törökország által befogadott menekültek jövőjéről szólva úgy fogalmazott, hogy az Európai Unióban gyűlölik a török elnököt, de szükségük van rá. „Európa akarja, hogy Erdogan legyen, ugyanakkor fél is tőle. Másfelől, tegyük fel, hogy a szíriai és egyéb menekültek Európa felé elindítása veszélyes, de Európa számára mindennél veszélyesebb a terroristák támogatása Szíriában. Ez a legveszélyesebb. Ez képmutatás” - fogalmazott Aszad.

Leszögezte, hogy Szíria biztonsági kérdésekben nem fog együttműködni olyan országokkal, amelyek gazdasági, biztonsági vagy politikai téren fellépnek vele szemben.

Bassár el-Aszad szíriai elnök földhányásokat szemléz hű katonái társaságában.
photo_camera Fotó: -/AFP

Elmondta, hogy a Szíriai Demokratikus Erőknek a török-szíriai határ 30 kilométeres sávjából visszavonult erői átmenetileg megtarthatták fegyvereiket. Damaszkusz felajánlotta nekik a szíriai hadsereghez való csatlakozás lehetőségét, amit Aszad szerint volt aki elutasított, de volt aki elfogadott.

A Szíriai Demokratikus Erőkön (SDF) belül a Demokratikus Szövetség párthoz tartozó kurdokat ugyanakkor „az Egyesült Államok ügynökeinek” nevezte, akik amerikai politikai, katonai és gazdasági támogatásban részesültek és akik a patrónusaikkal együtt olajcsempészettel foglalkoztak. Aszad az Erdogan által Északkelet-Szíriában október 9-én elindított katonai műveletet „a szó minden értelmében törvénytelennek” minősítette. (MTI)