Gyöngyösi Márton szerint az önkormányzati választással révbe ért a Jobbik néppártosodása

Az októberi önkormányzati választások konklúziója, hogy a Jobbik néppártosodása révbe ért és elfogadottá vált, valamint az, hogy a párt az ellenzék egy nagyon fontos, megkerülhetetlen ereje, mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője, elnökhelyettese hétfőn, budapesti háttérbeszélgetésen. A választási eredményeket szerinte bizonyítják, hogy a Jobbik egy demokratikus erő, és az ellenzéki összefogásnak, a Fidesszel szembeni alternatívaképzésnek az egyik megkerülhetetlen szereplője. Ilyen értelemben a néppártosodási folyamat sikeres volt.

Egyébként a párt hivatalosan 8 polgármesteri helyet tudott megszerezni, valamint 350 önkormányzati képviselője volt, a megyei közgyűlésekbe pedig 52 embert küldtek. Ugyanakkor több jobbikos politikus is valamilyen helyi civil szervezet jelöltjeként indult a választáson. 

Gyöngyösi Márton Fotó: botost/444.hu

Gyöngyösi úgy látja, nem lesz könnyű dolga Várhelyi Olivérnek, ha megválasztják az Európai Unió bővítésért felelős biztosává, hiszen biztosként a tagjelölt tagállamoknak a jogállamisággal kapcsolatos felkészültségét igazolnia kell, miközben Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárás van folyamatban, amelyet pont a jogállamiság megsértése miatt indítottak el. Gyöngyösi Márton megjegyezte azt is, hogy nagyon nem tenne jót Magyarország renoméjának, ha elhasalna a második biztosjelöltje a bizottsági meghallgatáson.

Beszélt arról is, a Jobbik eltökélt szándéka, hogy egy pártcsaládba kérje a felvételét, ugyanakkor sok bizonytalanság lengi körül a párcsaládok létét a mai helyzetben. Közölte, ő az Európai Néppártban tudná elképzelni a Jobbik benavigálását, de ott van ez a Fidesz-faktor. (MTI)