Harminc év után végre újra előkerültek a kancsilok Vietnamban

természet
2019 november 11., 19:37

Csaknem 30 év után először kaptak lencsevégre vietnami kancsilt (Tragulus versicolor), az őzszerű állatot a délkelet-ázsiai ország egyik dzsungelében. A nyúlméretű állatot telugu nyelven „Jarini Pandi”-nak nevezik, ami magyarul ezt jelenti: „egy őz és egy egér”.

A Nature Ecology and Evolution nevű folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint a fajt 1910-ben jegyezték le először a Ho Si Minh-várostól nagyjából 450 kilométerre északkeletre lévő Nha Trang közelében talált példányok alapján. Az utolsó hivatalos észlelés 1990-ben volt, a szakértők azóta azt feltételezték, hogy a vadászat a kihalás szélére sodorta a fajt.

photo_camera Vietnami kancsil Fotó: -/AFP

An Nguyen vietnami biológust, a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet munkatársát és a berlini Leibniz Kutatóintézet (Leibniz-IZW) doktoranduszát azonban évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy a vietnami kancsil talán még mindig ott rejtőzik a vadonban.

photo_camera Fotó: -/AFP

A biológus és két kollégája a helyiekkel együttműködve vette számba az elmúlt évek állítólagos észleléseit. A falusiak által adott leírások elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a szakemberek több mint 30 mozgásérzékelős kamerát helyezzenek ki Vietnam északnyugati dzsungelében. Öt hónap alatt 275 fényképet sikerült készíteni róluk, ez a mennyiség 72 különböző észlelés során jött össze. Az nem tudni, hány különböző egyedet sikerült lekapni. 

photo_camera Fotó: -/AFP

Az eredmények elképesztőek voltak. Majd kiugrottam a bőrömből, amikor ellenőriztük a kameracsapdákat és megláttuk az ezüstfoltos kancsilt” - idézte fel Nguyen. A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy bár viszonylag könnyen sikerült a nyomára bukkanni, ez korántsem jelenti azt, hogy a fajt nem fenyegeti a kihalás.

photo_camera Legalább kettő van belőle Fotó: -/AFP

Hozzátették, hogy Délkelet-Ázsiában óriási nyomás nehezedik az erdőkre az egyre növekvő népesség és a beruházások miatt, ezért a környezetvédelem terén „muszáj előre gondolkodni”. Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) idén májusban kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy akár az egymilliót is elérheti azoknak a fajoknak a száma, amelyek kihalhatnak az emberiség bolygóra gyakorolt hatásai miatt. (Guardian/MTI)