Szükségállapot Ausztráliában, a valaha volt legnagyobb tűzvész jöhet

2019 november 11., hétfő 5:31
43
Fotó: PETER PARKS/AFP

Szükségállapotot rendeltek el hétfőn a helyi hatóságok Ausztrália Új-Dél-Wales és Queensland államában a várhatóan „katasztrofális” tűzvész miatt.

A legnagyobb veszélyben lévő területeken élőket felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, mert kedden előreláthatólag példátlanul meleg és szeles idő lesz, ami tovább szíthatja a már égő bozóttüzeket. Új-Dél-Walesben már három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült a tűzben a hétvégén.

A szükségállapot széles körű felhatalmazást ad a tűzoltóságnak, hogy kormányzati erőforrásokat mozgósítsanak, kitelepítéseket rendeljenek el, utakat zárjanak le és közszolgáltatásokat állítsanak le. A rendkívüli jogrend hét napig lesz érvényben.
Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, de a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket.
„Mindenkinek ébernek kell lennie, bárhol is legyen, és mindenkinek a legrosszabbra kell készülnie, és senki sem lazíthat” - közölte Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

Sydneyt egyelőre megkímélték a lángok, de a nagyvárost övező térségre keddre már szintén „katasztrofális” tüzet jeleznek előre. A tűzveszély osztályozását 2009-ben vezették be, és Sydneyt azóta most először fenyegeti ilyen súlyos tűz. 

A közel ötmillióa Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek csontszárazak, miután a környéken hónapok óta alig esett.

Az új-dél-walesi tűzoltóság vezetője arra szólította fel a veszélyeztetett területeken élőket, hogy meneküljenek, mielőtt késő lesz, és ne akkor kezdjenek szedelődzködni, amikor a lángok már a hátsó ajtón dörömbölnek. Új-Dél-Wales közbiztonsági minisztere pedig arra figyelmeztetett, hogy ez a hét a legpusztítóbb tűzvészt hozhatja, amelyet Ausztrália valaha látott.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt