A soroksári ellenzék fizetés nélkül hagyta a Fidesz által támogatott polgármestert

belföld
2019 november 12., 06:06
comments 140

Bár Soroksáron a függetlenként, fideszes támogatással indult Bese Ferenc nyerte az októberi polgármester-választást, a testületben 6-6-os patthelyzet alakult ki. Bese és a mögötte álló civil egyesület két képviselője, valamint három fideszes képviselő áll az egyik oldalon, és öt ellenzéki, valamint a helyi sváb-lokálpatrióta egyesület képviselője a másikon. 

photo_camera Bese Ferenc Fotó: Bese Ferenc/Facebook

A hvg.hu arról ír, hogy már az alakuló ülésen kiderült, milyen furcsa helyzetekhez vezethet ez a felállás, hiszen 

a testület nem szavazta meg a polgármesternek járó fizetést.Az erről szóló napirendi pontnál az összes ellenzéki képviselő tartózkodott, Bese pedig érintettsége miatt nem szavazott, így csak annyit mondott a jegzőkönyvbe:

„nincs javadalmazásom ezek szerint”.Nem az összegről szólt a vita, azt eleve törvény állapítja meg, nincs mozgástere az önkormányzatnak. Ugyanakkor a lap szerint az ellenzék szerette volna, ha a polgármesteri fizetéssel egyszerre szavaznak a képviselők díjazásáról és a kerület távozó vezetőinek végkielégítéséről is, ám Bese erre nem adott lehetőséget. 

A polgármester erre azt mondta a hvg.hu-nak, hogy nem is jelezték neki ezt az igényt, csak közvetlenül az alakuló ülés előtt vetették fel az ötletet. Az aljegyző figyelmeztette a képviselőket, hogy jogsértésnek minősül, ha nem állapítják meg a polgármester illetményét. 

Ez azt jelenti, hogy Bese a következő ülésig biztosan fizetés nélkül marad, ráadásul az alpolgármesteri, tanácsnoki és bizottsági posztokról még nem is szavaztak. Az ellenzék szeretné, ha Bese ellenfele, Bereczki Miklós lenne az egyik alpolgármester, kérdés, a Fidesz hajlandó lesz-e pozíciót adni neki. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.