Az izraeliek megölték az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét, háborús készültséget rendeltek el

külföld
2019 november 12., 11:46

Éjszaka egy izraeli akció következtében meghalt az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai vezetője, Bahá Abu al-Atta és felesége, négy gyerekük és a szomszédjuk pedig megsérült. Azóta legalább 70 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából, tizenketten megsérültek. egy nyolcéves kislány pedig súlyos állapotban van. 

Izrael szerint al-Atta vonható felelősségre „az elmúlt egy évben Gázából indított terrortámadások többségéért”, köztük az augusztusi és novemberi rakétatámadásokért is. 

photo_camera Egy kigyulladt üzemet oltanak izraeli tűzoltók Sderotban, miután a Gázai övezet felől rakétákat lőttek ki Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

A gázai támadással egy időben Szíria fővárosában, Damaszkuszban is rajtaütöttek az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjén, itt ketten meghaltak, és tízen megsérültek. Izrael egyelőre nem kommentálta az esetet, és azt sem tudni, hogy a halottak közt van-e a szervezet vezetője, Akram al-Ajouri. A Sana szíriai hírügynökség szerint a al-Ajouri fia, Moaz életét vesztette az akcióban.

Izrael déli részén, a Gázai övezet negyven kilométeres körzetében háborús készültséget rendeltek el, zárva maradnak az iskolák, de nemcsak az övezetnél, hanem az ország teljes központi területén.

Kedden az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője közleményében azt írta, „a feszültség mihamarabbi csillapítására van szükség a kiújult izraeli-palesztin konfliktusban a civilek biztonságának megőrzése érdekében”. Maja Kocijancic elfogadhatatlannak nevezte a polgári lakosság elleni gázai rakétatámadásokat, és azonnali beszüntetésüket sürgette. (BBC, MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.