Berendelte a külügy az amerikai ügyvivőt, miután ismét szóba került, hogy Orbán hangolhatta Trumpot Ukrajna ellen

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Magyar Nemzet ír arról, hogy a külügyminisztérium berendelte az amerikai nagykövet ideiglenes ügyvivőjét. Az ügy előzménye, hogy október közepén a New York Times és a Washington Post arról írt, hogy Orbán és Putyin hangolta Ukrajna ellen Trumpot. 

Ezt a cikkek megjelenése után Gulyás Gergely cáfolta egy kormányinfón, de a felvetés újra előkerült a hétvégén, amikor az amerikai külügyi helyettes államtitkárt jelöltek meg forrásnak, aki a Donald Trump elleni ún. impeachment eljárás során nyilatkozott erről. 

Erre válaszul a külügy bekérette az amerikai ügyvivőt, hogy elmondják neki, ez az egész csak fake news. (Azért az ügyvivőt, mert David Cornstein nagykövet épp nem tartozkódik Magyarországon.)

A fideszes pártlap cikke szerint Magyar Levente KKM-államtitkár volt az, aki a berendelés során beszélt Marc Dillard ügyvivővel, és értesüléseink szerint Gulyás Gergely szavait is megismételve elmondta, hogy Magyarország szeretné rendezni kapcsolatait az ukrán féllel, és ebben reménysugarat jelent az új ukrán államfő. A miniszterhelyettes nyilvánvalóvá tette, hogy a kapcsolatok rendezése minden érintett fél érdeke, legfőképpen pedig a kárpátaljai magyaroké, és a magyar kormány ezt tartja szem előtt. 

Magyar ezen kívül a megbeszélésen sajnálkozását fejezte ki, mert szerinte az ilyen felelőtlen és alaptalan állítások ezt a megbékélési folyamatot nehezítik.