Evo Morales egy mexikói kormánygépen hagyta el Bolíviát

külföld
2019 november 12., 05:35
comments 98

„Fáj, hogy politikai okokból kell elhagynom a hazámat, de hamarosan megerősödve, energikusabban térek vissza” - írta a Twitteren Evo Morales, Bolívia volt elnöke, akinek Mexikó ajánlott politikai menedéket vasárnapi lemondása után. Marcelo Ebrard mexikói külügyminszter meg is osztott Moralesről egy képet, amint egy mexikói kormánygépen utazik.

Morales lemondása előtt nem sokkal még a választások megismétlését jelentette be, miután az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokról, egyértelmű manipulációról számolt be, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Pár órával később bejelentette lemondását a kormány több minisztere és a képviselőház, majd a szenátus elnöke, és végül Morales is.

Eközben a bolíviai rendőrfőnök bejelentette, hogy őrizetbe vették Eugenia Choquét, a választási törvényszék vezetőjét, akit az októberi elnökválasztáson történt szabálytalanságok miatt akarnak felelősségre vonni.

Mexikón kívül több közép- és dél-amerikai baloldali kormány kiállt Morales mellett, puccsot emlegetve.

Evo Morales 2006 óta vezette Bolíviát. Már harmadik újraválasztási kísérlete is vitatott volt, mert az alkotmány értelmében erre nem lett volna lehetősége. Ő volt Bolívia első őslakos államfője

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.