Vörössé vált a disznóvértől egy folyó Dél-Koreában

A két Koreát elválasztó határ közelében vált egy folyó vize vörössé, írja a BBC. A dél-koreai egészségügyi hatóságok összesen 47 ezer sertést mészároltak le, hogy így állítsák meg az afrikai sertéspestis (ASF) további terjedését. A régióban közben heves esőzések törtek ki, és a sertések tetemét belemosta az Imjin folyóba. 

Az afrikai sertéspestis rendkívül fertőző betegség, melyet nem élnek túl a megfertőzött állatok, ugyanakkor emberre nem veszélyes a kór. A hatóságok szerint a véres folyó nem jelent veszélyt a környék többi állatára, mivel a tetemeket már fertőtlenítették. 

A tömeges sertésmészárlásra a hétvégén került sort, a beszámolók szerint a tetemeket teherautókkal hordták a határvidékre, ugyanakkor gyártási nehézségek miatt nem készült el elég műanyag tárolóegység, ezért nem minden tetemet sikerült azonnal eltemetni. 

Az ASF csak nemrég bukkant fel Dél-Koreában, és egyes feltételezések szerint az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónán keresztül juthattak be fertőzött állatok az országba. Észak-Koreába májusban diagnosztizálták az első fertőzött állatot, azóta pedig Dél-Korea komoly erőket mozgatott meg azért, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését, többek között a katonaságnak le kellett lőnie minden disznót, melyet a határ környékén láttak. 

Ennek ellenére szeptemberben felbukkant a fertőzés az országban, mostanra pedig 13 ismert esetről tudni. Ázsia nagy részét érinti a sertéspestis, csak Kínában több mint 1,2 millió állatot kellett levágni emiatt. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.