A jövőben akár hatvan napra is kitilthatják a parlamentből a renitens képviselőket

politika
2019 november 13., 10:27
comments 368

Módosítaná az Országgyűlésről szóló törvény fegyelmi szabályait Kocsis Máté. Kocsis pár kormánypárti képviselőtársával együtt azt javasolja, hogy a jövőben a renitens képviselőket akár 24 ülésnapra, vagy legfeljebb hatvan naptári napra is kitilthassák a parlamentből, és akár képviselői tiszteletdíjuk hathavi összegére is büntethessék őket.

A hatályos szabályok szerint legfeljebb kilenc ülésnapról lehet kitiltani többszörösen visszaeső, korábban már kitiltással szankcionált képviselőket.

Az új tervezet (.pdf) szerint viszont mostantól azokat a képviselőket, akik az ülés során fizikai erőszakot alkalmaznak, fizikai erőszakkal fenyegetnek, akadályozzák más kivezetését, vita vagy szavazás menetét, vagy más képviselőket akadályoznak üléstermi jogaik gyakorlásában. akár azonnal négy-, de legfeljebb hathavi illetményükkel egyező összegre büntethetők és legfeljebb 24 ülésnapra ki lehet őket tiltani a parlamentből.

Akik csak zavarják a vita vagy szavazás menetét és képviselőtársaikat jogaik gyakorlásában, vagy megsértik az országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, vagy kirívóan sértenek valamely személyt vagy csoportot, 12 napra kitilthatnak és legfeljebb négyhavi tiszteletdíjuk összegére büntethetnek.

A tervezetet Hadházy Ákos független képviselő Facebook-posztjában "Lex Hadházyként" jellemezte. Szerinte a törvény azt üzeni az ellenzéki képviselőknek, hogy szép csendben játsszák el díszletszerepüket az ülésteremben.

Független képviselőtársa, Szél Bernadett "a parlamentarizmus megcsúfolásának" nevezte, hogy a Fidesz a jelek szerint "napi gyakorlattá akarja tenni az ellenzéki képviselők kitiltását a munkahelyükről".

Ő ugyanakkor még azt is jelzi, hogy a salátatervezet egy másik alapvető jogukban is korlátozza a képviselőket. A javaslat alapján ugyanis a jövőben a képviselőknek előzetesen egyeztetniük kéne a közintézményekkel, mielőtt ellenőrzésre mennének.

A hatályos szabályok szerint a képviselők képviselői igazolványuk felmutatásával bármilyen közintézménybe bármikor bemehetnek. Ez logikus, hiszen a választott képviselők a választópolgárok képviseletében eljárva ellenőrizhetik ezek működését. Szél szerint az előzetes egyeztetéssel ellenőrzési joguk funkciótlanná válik. "Nem lesz lehetőség jogsértéseket feltárni vagy érdemben ellenőrizni azt, hogy az állam hogy végzi a feladatát" - írta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt