A jövőben akár hatvan napra is kitilthatják a parlamentből a renitens képviselőket

Módosítaná az Országgyűlésről szóló törvény fegyelmi szabályait Kocsis Máté. Kocsis pár kormánypárti képviselőtársával együtt azt javasolja, hogy a jövőben a renitens képviselőket akár 24 ülésnapra, vagy legfeljebb hatvan naptári napra is kitilthassák a parlamentből, és akár képviselői tiszteletdíjuk hathavi összegére is büntethessék őket.

A hatályos szabályok szerint legfeljebb kilenc ülésnapról lehet kitiltani többszörösen visszaeső, korábban már kitiltással szankcionált képviselőket.

Az új tervezet (.pdf) szerint viszont mostantól azokat a képviselőket, akik az ülés során fizikai erőszakot alkalmaznak, fizikai erőszakkal fenyegetnek, akadályozzák más kivezetését, vita vagy szavazás menetét, vagy más képviselőket akadályoznak üléstermi jogaik gyakorlásában. akár azonnal négy-, de legfeljebb hathavi illetményükkel egyező összegre büntethetők és legfeljebb 24 ülésnapra ki lehet őket tiltani a parlamentből.

Akik csak zavarják a vita vagy szavazás menetét és képviselőtársaikat jogaik gyakorlásában, vagy megsértik az országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, vagy kirívóan sértenek valamely személyt vagy csoportot, 12 napra kitilthatnak és legfeljebb négyhavi tiszteletdíjuk összegére büntethetnek.

A tervezetet Hadházy Ákos független képviselő Facebook-posztjában "Lex Hadházyként" jellemezte. Szerinte a törvény azt üzeni az ellenzéki képviselőknek, hogy szép csendben játsszák el díszletszerepüket az ülésteremben.

Független képviselőtársa, Szél Bernadett "a parlamentarizmus megcsúfolásának" nevezte, hogy a Fidesz a jelek szerint "napi gyakorlattá akarja tenni az ellenzéki képviselők kitiltását a munkahelyükről".

Ő ugyanakkor még azt is jelzi, hogy a salátatervezet egy másik alapvető jogukban is korlátozza a képviselőket. A javaslat alapján ugyanis a jövőben a képviselőknek előzetesen egyeztetniük kéne a közintézményekkel, mielőtt ellenőrzésre mennének.

A hatályos szabályok szerint a képviselők képviselői igazolványuk felmutatásával bármilyen közintézménybe bármikor bemehetnek. Ez logikus, hiszen a választott képviselők a választópolgárok képviseletében eljárva ellenőrizhetik ezek működését. Szél szerint az előzetes egyeztetéssel ellenőrzési joguk funkciótlanná válik. "Nem lesz lehetőség jogsértéseket feltárni vagy érdemben ellenőrizni azt, hogy az állam hogy végzi a feladatát" - írta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.