A jövőben akár hatvan napra is kitilthatják a parlamentből a renitens képviselőket

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Módosítaná az Országgyűlésről szóló törvény fegyelmi szabályait Kocsis Máté. Kocsis pár kormánypárti képviselőtársával együtt azt javasolja, hogy a jövőben a renitens képviselőket akár 24 ülésnapra, vagy legfeljebb hatvan naptári napra is kitilthassák a parlamentből, és akár képviselői tiszteletdíjuk hathavi összegére is büntethessék őket.

A hatályos szabályok szerint legfeljebb kilenc ülésnapról lehet kitiltani többszörösen visszaeső, korábban már kitiltással szankcionált képviselőket.

Az új tervezet (.pdf) szerint viszont mostantól azokat a képviselőket, akik az ülés során fizikai erőszakot alkalmaznak, fizikai erőszakkal fenyegetnek, akadályozzák más kivezetését, vita vagy szavazás menetét, vagy más képviselőket akadályoznak üléstermi jogaik gyakorlásában. akár azonnal négy-, de legfeljebb hathavi illetményükkel egyező összegre büntethetők és legfeljebb 24 ülésnapra ki lehet őket tiltani a parlamentből.

Akik csak zavarják a vita vagy szavazás menetét és képviselőtársaikat jogaik gyakorlásában, vagy megsértik az országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, vagy kirívóan sértenek valamely személyt vagy csoportot, 12 napra kitilthatnak és legfeljebb négyhavi tiszteletdíjuk összegére büntethetnek.

A tervezetet Hadházy Ákos független képviselő Facebook-posztjában "Lex Hadházyként" jellemezte. Szerinte a törvény azt üzeni az ellenzéki képviselőknek, hogy szép csendben játsszák el díszletszerepüket az ülésteremben.

Független képviselőtársa, Szél Bernadett "a parlamentarizmus megcsúfolásának" nevezte, hogy a Fidesz a jelek szerint "napi gyakorlattá akarja tenni az ellenzéki képviselők kitiltását a munkahelyükről".

Ő ugyanakkor még azt is jelzi, hogy a salátatervezet egy másik alapvető jogukban is korlátozza a képviselőket. A javaslat alapján ugyanis a jövőben a képviselőknek előzetesen egyeztetniük kéne a közintézményekkel, mielőtt ellenőrzésre mennének.

A hatályos szabályok szerint a képviselők képviselői igazolványuk felmutatásával bármilyen közintézménybe bármikor bemehetnek. Ez logikus, hiszen a választott képviselők a választópolgárok képviseletében eljárva ellenőrizhetik ezek működését. Szél szerint az előzetes egyeztetéssel ellenőrzési joguk funkciótlanná válik. "Nem lesz lehetőség jogsértéseket feltárni vagy érdemben ellenőrizni azt, hogy az állam hogy végzi a feladatát" - írta.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.