A jövőben akár hatvan napra is kitilthatják a parlamentből a renitens képviselőket

politika
2019 november 13., 10:27
comments 367

Módosítaná az Országgyűlésről szóló törvény fegyelmi szabályait Kocsis Máté. Kocsis pár kormánypárti képviselőtársával együtt azt javasolja, hogy a jövőben a renitens képviselőket akár 24 ülésnapra, vagy legfeljebb hatvan naptári napra is kitilthassák a parlamentből, és akár képviselői tiszteletdíjuk hathavi összegére is büntethessék őket.

A hatályos szabályok szerint legfeljebb kilenc ülésnapról lehet kitiltani többszörösen visszaeső, korábban már kitiltással szankcionált képviselőket.

Az új tervezet (.pdf) szerint viszont mostantól azokat a képviselőket, akik az ülés során fizikai erőszakot alkalmaznak, fizikai erőszakkal fenyegetnek, akadályozzák más kivezetését, vita vagy szavazás menetét, vagy más képviselőket akadályoznak üléstermi jogaik gyakorlásában. akár azonnal négy-, de legfeljebb hathavi illetményükkel egyező összegre büntethetők és legfeljebb 24 ülésnapra ki lehet őket tiltani a parlamentből.

Akik csak zavarják a vita vagy szavazás menetét és képviselőtársaikat jogaik gyakorlásában, vagy megsértik az országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, vagy kirívóan sértenek valamely személyt vagy csoportot, 12 napra kitilthatnak és legfeljebb négyhavi tiszteletdíjuk összegére büntethetnek.

link Forrás

A tervezetet Hadházy Ákos független képviselő Facebook-posztjában "Lex Hadházyként" jellemezte. Szerinte a törvény azt üzeni az ellenzéki képviselőknek, hogy szép csendben játsszák el díszletszerepüket az ülésteremben.

Független képviselőtársa, Szél Bernadett "a parlamentarizmus megcsúfolásának" nevezte, hogy a Fidesz a jelek szerint "napi gyakorlattá akarja tenni az ellenzéki képviselők kitiltását a munkahelyükről".

link Forrás

Ő ugyanakkor még azt is jelzi, hogy a salátatervezet egy másik alapvető jogukban is korlátozza a képviselőket. A javaslat alapján ugyanis a jövőben a képviselőknek előzetesen egyeztetniük kéne a közintézményekkel, mielőtt ellenőrzésre mennének.

A hatályos szabályok szerint a képviselők képviselői igazolványuk felmutatásával bármilyen közintézménybe bármikor bemehetnek. Ez logikus, hiszen a választott képviselők a választópolgárok képviseletében eljárva ellenőrizhetik ezek működését. Szél szerint az előzetes egyeztetéssel ellenőrzési joguk funkciótlanná válik. "Nem lesz lehetőség jogsértéseket feltárni vagy érdemben ellenőrizni azt, hogy az állam hogy végzi a feladatát" - írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.