Nem Magyarországra, hanem Berlinbe telepíti európai gigagyárát a Tesla

2019 november 13., szerda 9:15
567

Az Egyesült Államok és Kína után Európában nyitja meg legújabb gyárát a Tesla. Elon Musk, a cég vezetője közleményében 4-es számú gigagyárnak, tweetjében pedig Giga Berlinnek nevezte az új üzemet, ahol tervei szerint autók mellett külön akkumulátorokat és hajtásláncokat is gyártanak majd. A Teslának eddig az Egyesült Államokban Nevadában és Buffalóban, illetve a kínai Sanghajban voltak "gigagyárai".

A Tesla-gyár Magyarországra hozásáért több kormánytag is lobbizott. Szijjártó Péter 2017 decemberben járt az amerikai központban, de már előtte is azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány folyamatosan információval látják el a céget. A tárgyalások után Szijjártó azt mondta: „az volt a célunk, hogy felhelyezzük Magyarországot arra a térképre, amely a Tesla-vezetők fejében van, mint az autóiparra komoly hangsúlyt helyező országok térképe”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „Magyarország az európai autóipar egyik zászlóshajója, s a Teslánál kifejezetten pozitívan értékelték a kutatás-fejlesztéshez és a beruházásokhoz adott adókedvezményeket, az alacsony adómértékeket, és azt, hogy Magyarország volt az első ország Közép-Európában, amely elektromobilitási stratégiát fogadott el”. Tavaly Varga Mihály pénzügyminiszter is felkereste a céget, hasonlóan nyilatkozott utána, mint Szijjártó, vagyis ő is elmondta, hogy „a magyar autóiparban 177 ezer ember dolgozik, az ágazat tavaly 8000 milliárd forintot állított elő, így az ország ipari termelésének közel egyharmada innen származik. Magyarország az autóiparban elért erős pozícióit továbbra is szeretné megtartani, ezért abban érdekelt, hogy a jövőbe mutató technológiák érkezzenek az országba”. Ezek szerint a két miniszter és az ajánlatuk kevés volt a Tesla meggyőzéséhez.

A tervek szerint a Berlinben épülő európai gyár egyben tervezőközpont is lesz - a cég amúgy már 2016-ban felvásárolt egy német tervezőcéget, hogy az segítse a Model 3 típus fejlesztését. A berlini gyárban az alsókategóriás Model Y típust gyártanák, és talán majd azt az elektromos teherautót is, amit elvben a jövő héten tervez bemutatni a cég. (Via Endgadget)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt