Hollandiában környezetvédelmi okokból vezetnek be sebességkorlátozást

Száz km/h-ában korlátoznák nappal a legmagasabb megengedett sebességet Hollandiában. A közszolgálati NOS jelentése szerint a korlátozás 2020-ban léphet életbe, és a célja az országban nagyon magas nitrogénoxid-szennyezés mértékének csökkentése.

Gigadugó egy amszterdami autópályán. Ezt mondjuk pont a környezetvédelmi intézkedések ellen tiltakozó gazdák traktoros felvonulása okozta.Fotó: PAULO AMORIM/NurPhoto

A terv részletei még homályosak, de az első jelentések szerint éjszaka maradna a 130 km/h-ás megengedett legnagyobb haladási sebesség az ország sztrádáin.

Hollandiában mostanra annyira komoly probléma lett a légszennyezés, hogy emiatt már nagy infrastrukturális beruházásokat is le kellett állítani. Májusban ugyanis az ország legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy az építési szabályozás ellentétes az EU-joggal, mert túlzott mértékű szennyezést tesz lehetővé.

Mivel a kormány jövőre 75 ezer lakóingatlan építését tervezi, gondoskodniuk kellett a szennyezés csökkentéséről. A lehetőségek között a sebességkorlátozáson túl felmerült a teljes vasárnapi autózási tilalom is.

A BBC beszámolója szerint még a tervezett sebességkorlátozás mellett is az ún. Randstad övezetben - ez Hollandia legnagyobb városait, Amszterdamot, Rotterdamot, Utrechtet és Hágát foglalja magában - még ennek ellenére is rendkívül magas maradhat a légszennyezés.

A hatóságok ezért más területeken is korlátozni igyekeznek a légszennyezést. A tervek szerint a jövőben az élőállatok takarmányához egy olyan enzimet kell adagolni, amely csökkenti a tehenek nitrogénoxid-kibocsátását. (via BBC)