Hollandiában környezetvédelmi okokból vezetnek be sebességkorlátozást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Száz km/h-ában korlátoznák nappal a legmagasabb megengedett sebességet Hollandiában. A közszolgálati NOS jelentése szerint a korlátozás 2020-ban léphet életbe, és a célja az országban nagyon magas nitrogénoxid-szennyezés mértékének csökkentése.

Gigadugó egy amszterdami autópályán. Ezt mondjuk pont a környezetvédelmi intézkedések ellen tiltakozó gazdák traktoros felvonulása okozta.Fotó: PAULO AMORIM/NurPhoto

A terv részletei még homályosak, de az első jelentések szerint éjszaka maradna a 130 km/h-ás megengedett legnagyobb haladási sebesség az ország sztrádáin.

Hollandiában mostanra annyira komoly probléma lett a légszennyezés, hogy emiatt már nagy infrastrukturális beruházásokat is le kellett állítani. Májusban ugyanis az ország legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy az építési szabályozás ellentétes az EU-joggal, mert túlzott mértékű szennyezést tesz lehetővé.

Mivel a kormány jövőre 75 ezer lakóingatlan építését tervezi, gondoskodniuk kellett a szennyezés csökkentéséről. A lehetőségek között a sebességkorlátozáson túl felmerült a teljes vasárnapi autózási tilalom is.

A BBC beszámolója szerint még a tervezett sebességkorlátozás mellett is az ún. Randstad övezetben - ez Hollandia legnagyobb városait, Amszterdamot, Rotterdamot, Utrechtet és Hágát foglalja magában - még ennek ellenére is rendkívül magas maradhat a légszennyezés.

A hatóságok ezért más területeken is korlátozni igyekeznek a légszennyezést. A tervek szerint a jövőben az élőállatok takarmányához egy olyan enzimet kell adagolni, amely csökkenti a tehenek nitrogénoxid-kibocsátását. (via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.