Megint sikerült antiszemita és homofób skandálással megünnepelni a lengyel függetlenség napját

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Idén sok tüntető szorongatott rózsafüzért ökölbe szorított kezében. Ennek az égvilágon semmi köze a lengyel függetlenséghez, az ún. "meleglobbi" ellen tiltakoztak így két zsidózás között.Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Ahogy ebben az évtizedben szokássá vált, a lengyel szélsőjobboldal megint kisajátította magának a Második Lengyel Köztársaság kikiáltásának évfordulóját. 2010 óta minden évben nagy náci felvonulást szerveznek erre a napra, amelyen rendszeres program az EU- és az LGBTQ-zászló elégetése és az antiszemita skandálás.

Jól jelzi, hogy mennyire nincs már köze az eseménynek az ünnephez, hogy az idei menet fő szimbóluma egy rózsafüzért morzsoló ököl volt, ami még a lengetői szerint is csupán a "meleglobbi" elleni harcot szimbolizálja.

A homoszexuálisok mellett kedvelt célpontja a tüntetőknek a zsidóság. Egy csoportjuk most "lengyel intifádát" követelt a vélt cionista elnyomással szemben, amit "ez Lengyelország, nem Izrael" skandálással nyomatékosítottak. (Via Vice, Mérce)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.