Megint sikerült antiszemita és homofób skandálással megünnepelni a lengyel függetlenség napját

Idén sok tüntető szorongatott rózsafüzért ökölbe szorított kezében. Ennek az égvilágon semmi köze a lengyel függetlenséghez, az ún. "meleglobbi" ellen tiltakoztak így két zsidózás között.Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Ahogy ebben az évtizedben szokássá vált, a lengyel szélsőjobboldal megint kisajátította magának a Második Lengyel Köztársaság kikiáltásának évfordulóját. 2010 óta minden évben nagy náci felvonulást szerveznek erre a napra, amelyen rendszeres program az EU- és az LGBTQ-zászló elégetése és az antiszemita skandálás.

Jól jelzi, hogy mennyire nincs már köze az eseménynek az ünnephez, hogy az idei menet fő szimbóluma egy rózsafüzért morzsoló ököl volt, ami még a lengetői szerint is csupán a "meleglobbi" elleni harcot szimbolizálja.

A homoszexuálisok mellett kedvelt célpontja a tüntetőknek a zsidóság. Egy csoportjuk most "lengyel intifádát" követelt a vélt cionista elnyomással szemben, amit "ez Lengyelország, nem Izrael" skandálással nyomatékosítottak. (Via Vice, Mérce)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.