Törvényjavaslat készült az áldoktorok ellen, büntethető lesz a kuruzslás

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentnek az áldoktorok, kuruzslók tevékenységének visszaszorításáért, a büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége.

Az Emmi közleménye szerint az orvosi hivatást megerősítő törvény módosításával a kormány megteremti a visszaélések elleni fellépés szabályozott lehetőségét, amivel elkerülhető, hogy tisztességtelen piaci szereplők bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatásokat kínálva megtévesszék a betegeket. Ezzel párhuzamosan a büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége.

A javaslat meghatározza a „nem konvencionális gyógyító eljárások” fogalmát is: ezek olyan egészségügyi tevékenységet jelentenek, amik a hagyományos gyógyítási módszereket kiegészítik, esetleg helyettesítik, de ezek végzése is főiskolai vagy egyetemi egészségügyi végzettséghez, vagy szakképesítés megszerzéséhez kötött.

A jövőben az is bűncselekményt követ el, aki az erre jogosult intézményeken kívül szakképzettséget igazoló oklevelet vagy bizonyítványt állít ki, és enélkül adományoz valamilyen titulust.

A minisztérium szerint azért volt szükség a törvényjavaslat megalkotására, mert a szakképzettségek, tudományos fokozatok, címek és az ezekre utaló rövidítések sokfélesége sok lehetőséget kínál a betegek megtévesztésére, a lakosság egészségének, testi-lelki jólétének veszélyeztetésére. A pszichoterápiás tevékenység jogosulatlan végzése, az egészségügyi visszaélések a természetgyógyászat és a nem konvencionális gyógyító eljárások esetében is szaporodnak.

A héten például kuruzslás miatt elítéltek egy újpesti nőt, aki a pácienseinek képesítés nélkül adott be zsírégető szereket, illetve olyan kozmetikai termékeket fecskendezett bőr alá, amik csak külsőleg lettek volna alkalmazhatók. (MTI)