Trump fogadta Erdogant, akit régi jó barátjának nevezett

külföld
2019 november 13., 18:42
comments 102

„Régi jó barátjának” nevezte a török államfőt Donald Trump amerikai elnök, aki délután a Fehér Házban fogadta Recep Tayyip Erdogant. (Hol van már az az idő, amikor egy hónapja Erdogan a kukába dobta Trump levelét?)

photo_camera Fotó: Mike Theiler/Picture-Alliance/AFP

Erdogan még a Washingtonba érkezése előtt azt mondta, egyetért Donald Trumppal a fennálló vitás kérdések megoldásának fontosságában.

Donald Trump a tárgyalások előtt a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: Észak-Szíriában tűzszünet van, Ankara és a kurdok vezette erők tiszteletben tartják az erre vonatkozó megállapodást. Az elnök azt is mondta, a Szíriában lévő amerikai haderő biztosította az olajmezők biztonságát.

Trump azt mondta, Erdogannal megvitatják Ankara orosz fegyvervásárlásait és Törökországnak az F-35-ös amerikai vadászrepülő-programból történt felfüggesztését is. Törökország Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról kötött szerződést Moszkvával, júliusban meg is kapta az első szállítmányt, de még nem aktiválta a rendszert.

Washington már korábban is nehezményezte az ügyletet és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös harcirepülő-programban, vagyis nem ad el a törököknek F-35-ös vadászbombázókat. Az USA amiatt aggódik, hogy a bombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek, és vasárnap Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy tévéinterjúban azt mondta: „A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek, és Törökország szankciókat kockáztat vásárlásukkal.”

Újságírók megkérdezték Erdogant arról az amerikai állampolgárról, az ISIS egyik elfogott dzsihadistájáról is, akit visszaküldtek az USA-ba, de egyelőre Görögország és Törökország között rekedt. „Ha ott ragadt a határnál, az már nem a mi ügyünk. Mi továbbra is visszaküldjük őket” – mondta a török elnök.

Törökország hétfőn kezdte el az elfogott dzsihadisták repatriálását a szülőföldjükre, és az első terrorista egy amerikai állampolgár volt. A török-görög határhoz szállították, de Görögország nem engedte be, a törökök pedig nem engedik vissza őt a határtól – írja az MTI.

Arról egyelőre az amerikai sajtóban nincsenek hírek, hogy Erdogan látogatása Washington DC-ben is teljesen megbénította a város közlekedését, ahogy az Budapesten történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.