Trump fogadta Erdogant, akit régi jó barátjának nevezett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Régi jó barátjának” nevezte a török államfőt Donald Trump amerikai elnök, aki délután a Fehér Házban fogadta Recep Tayyip Erdogant. (Hol van már az az idő, amikor egy hónapja Erdogan a kukába dobta Trump levelét?)

Fotó: Mike Theiler/Picture-Alliance/AFP

Erdogan még a Washingtonba érkezése előtt azt mondta, egyetért Donald Trumppal a fennálló vitás kérdések megoldásának fontosságában.

Donald Trump a tárgyalások előtt a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: Észak-Szíriában tűzszünet van, Ankara és a kurdok vezette erők tiszteletben tartják az erre vonatkozó megállapodást. Az elnök azt is mondta, a Szíriában lévő amerikai haderő biztosította az olajmezők biztonságát.

Trump azt mondta, Erdogannal megvitatják Ankara orosz fegyvervásárlásait és Törökországnak az F-35-ös amerikai vadászrepülő-programból történt felfüggesztését is. Törökország Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról kötött szerződést Moszkvával, júliusban meg is kapta az első szállítmányt, de még nem aktiválta a rendszert.

Washington már korábban is nehezményezte az ügyletet és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös harcirepülő-programban, vagyis nem ad el a törököknek F-35-ös vadászbombázókat. Az USA amiatt aggódik, hogy a bombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek, és vasárnap Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy tévéinterjúban azt mondta: „A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek, és Törökország szankciókat kockáztat vásárlásukkal.”

Újságírók megkérdezték Erdogant arról az amerikai állampolgárról, az ISIS egyik elfogott dzsihadistájáról is, akit visszaküldtek az USA-ba, de egyelőre Görögország és Törökország között rekedt. „Ha ott ragadt a határnál, az már nem a mi ügyünk. Mi továbbra is visszaküldjük őket” – mondta a török elnök.

Törökország hétfőn kezdte el az elfogott dzsihadisták repatriálását a szülőföldjükre, és az első terrorista egy amerikai állampolgár volt. A török-görög határhoz szállították, de Görögország nem engedte be, a törökök pedig nem engedik vissza őt a határtól – írja az MTI.

Arról egyelőre az amerikai sajtóban nincsenek hírek, hogy Erdogan látogatása Washington DC-ben is teljesen megbénította a város közlekedését, ahogy az Budapesten történt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.