11 hónapja van a röszkei tranzitzónában a 10 éves iráni fiú

2019 november 14., csütörtök 9:50
317

Az iráni Abouzar Soltanit és tízéves fiát 11 hónapja tartják fogva a röszkei tranzitzónában. Soltaniék itt akartak menedéket kérni, de a hatóságok nem hajlandók érdemben meghallgatni őket. Soltani így filmet forgatott élményeiről, írja a Helsinki Bizottság.

A rövidfilmet csütörtök este mutatják be a Verzió fesztiválon. A szervezők meghívták a rendezőt és fiát a bemutatóra, de nem engedik ki őket.

Soltani Iránban, egy egészségügyi szolgáltatónál dolgozott PR-osként és dekoratőrként. „Annyit lehet a meneküléséről nyilvánosan mondani, hogy mást gondolt a világról, mint az Iránban uralkodó nézet, és zaklatták emiatt. Három és fél éve úgy döntött hát, hogy fiával együtt elhagyja hazáját” - írja a Helsinki Bizottság. Bulgárián és Szerbián keresztül érkeztek a trazitzónába, ahol beadták a menedékkérelmüket.

A kérelmet nem akarták kivizsgálni, mert biztonságosnak ítélt Szerbián keresztül érkeztek. Kiutasították őket, de a szerb hatóságok nem veszik vissza őket. Ezért az új kiutasítási célpont Irán lett. Soltaniék három pert is indítottak a magyar állam hatóságaival szemben, amelyekben a Magyar Helsinki Bizottság képviseli őket.

A filmről azt írják:

„Nyomasztóan hat az élet egyhangúsága és a kényszerű tétlenség a tranzitzónában. De az egyébként eleven, játékra mindig kész kisfia még rosszabbul van, egyenesen depresszióba zuhant. Nincs rendes oktatás, játszani se igen lehet. Csigalassúsággal telik az idő. 

Az apa ezért kitalálta, hogy filmet készít fiáról és az elrabolt gyerekkoráról. A kisfilmben Armin arról is beszél, hogy nem érti, a felnőttek miért zárják el előle a világot szögesdrótokkal.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt