Süli János: a paksi bővítés "bonyolultabb kérdés, minthogy azt a lakosságnak fel lehessen tenni"

POLITIKA
2019 november 18., 10:31
comments 475

"Nekünk végig nem a határidők tartása volt a legfontosabb, hanem a biztonságos és működőképes erőmű" mondta a a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. Minden idők legköltségesebb állami projektjéről egy éve jelentett legutóbb Süli János, és 

akkor is ugyanezzel a mondattal indított. 

A projekt ugyanis erős csúszásban van, a miniszter mostani meghallgatásán sem ígért konkrét átadási dátumot , csak a Roszatom legutóbbi vállalását idézte. Az orosz cég vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov október végén tett ígéretet Szijjártó Péter külügyminiszternek: 2020 június 30-ig benyújtják új paksi atomerőmű létesítési engedélykérelmét. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Bár a kormány sokáig a brüsszeli vizsgálatra kente a késést, miután az Európai Bizottság 2016 novemberében rábólintott a bővítésre, nem történt érdemi előrelépés.  Az orosz fél ugyanis nem tudta leszállítani az engedélyezéshez szükséges terveket. Süli beszámolója szerint a tavalyi Putyin-Orbán találkozó lendített a projekten, ezután a Roszatom érezhetően rákapcsolt.

Ha sikerül június végéig benyújtani, akkor az Országos Atomenergia Hivatalnak 15 hónapja lesz a tervek ellenőrzésére. Ha hiánypótlást vagy javítást kérnek, akkor ez az idő hosszabb is lehet. 

Legkorábban 2021 év végén, 2022 év elején kezdődhet meg a kivitelezés. A Roszatom leggyorsabb referenciájával kalkulálva a két új paksi blokk közül az első 2030-ra készülhet el. Lázár János a kormány nevében vállalt ígéret még úgy szólt, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni. 

A csúszás miatt a magyar kormány kezdeményezte az államközi hitel újra tárgyalását Moszkvánál. A fix áras, 12,5 milliárdos eurós összköltségből 10 milliárd az orosz hitel, amit a 2014-es megállapodás szerint azt már 2026-ban el kellene kezdeni törleszteni. Ezt az időpontot módosítanák úgy, hogy csak az első blokk elkészülte után kelljen megkezdeni a törlesztést. Bár az egyeztetések már egy éve zajlanak, nem sikerült megegyezni. Süli János kijelentette, hogy 


"pár napot még egyeztetünk, de közel vagyunk."

A miniszter elmondása szerint a módosításban partner az orosz fél partner, 

"csak végére kell érnünk."

Arról, hogy miért nem sikerült egy év alatt megállapodni, nem szólt. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A bizottság szocialista tagjának, Bangóné Borbély Ildikónak a népszavazást firtató kérdésére Süli úgy reagált, hogy még az országgyűlési képviselőknek is eltérő tudása van egy atomerőmű működéséről, szerinte a paksi bővítés

"bonyolultabb kérdés, minthogy azt a lakosságnak fel lehessen tenni." 

Igaz, arra a kérdésre, hogy mi lesz a kiégett, és leszerelt fűtőelemekkel, Süli sem tudott válaszolni. Szerinte egyrészt a paksi, illetve a bátaapáti telephelyen van még hely, másrészt ez a kérdés 40-50 év múlva lesz aktuális, 

"addig kell rá választ találni."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.