Nem a határidő, hanem a biztonság a legfontosabb - mondta a paksi beruházás csúszásáról Süli János

2018 szeptember 24., hétfő 14:20
184

A Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olivio kellemetlenkedett a parlamentben az évszázad üzleteként ismert paksi bővítés csúszása miatt. Pedig a miniszterelnök tisztán, érthetően elmondta Putyin elnök úrnál tett látogatása során, hogy a határidők másodlagosak ahhoz képest, hogy ezt a nagy ügyet, ami a kelet és a nyugat együttműködése szempontjából zászlóshajó, sikerre vigyék.

A magyar kormány tagjai, Süli János, Rogán Antal és Szijjártó Péter miniszterek figyelnek Orbán és Putyin moszkvai találkozóján Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az ellenzéki képviselő szerint a paksi atomerőmű-bővítés befejezésének reális határideje 2032, az orosz hitelt azonban 2026-tól törleszteni kell, amivel az elvi lehetősége is elvész annak, hogy Magyarország a profitból fizesse vissza a hitelt. Egy közvélemény-kutatásra hivatkozva elmondta, a magyar társadalom többsége ellenzi a paksi bővítést, különösen az orosz hitel miatt vannak aggályok. Az ellenzéki politikus szerint még nem késő leállítani a beruházást és visszamondani az orosz hitelt, helyette megújuló energiákba kell fektetni - tudósít az MTI.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint az új blokkok üzembe helyezése 2026-2027-ben várható. 

Lehet csúszás, de mindig is azt képviselték, nem a határidő, hanem a biztonság a legfontosabb, 

mivel hatvan évre épülő blokkokról van szó. Majd közölte, hogy 

a pénzügyi szerződést módosítani fogják, ez folyamatban van.

Ajánlott olvasmány:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt