Orbán egy csomó kéréssel érkezett Moszkvába, Putyin majd megfontolja ezeket

politika
2018 szeptember 18., 12:22
comments 161

A múlt heti strasbourgi vitához képest Orbán Viktor kedden Moszkvában sokkal szelídebb hangulatban kezdte meg a tárgyalásait Vlagyimnir Putyinnal. Már tárgyalások megkezdése előtt olyanokat mondott az orosz elnöknek, hogy  „az Önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat”. 

Majd a sokáig húzódó tárgyalások után csak egy egészen rövid sajtótájékoztatót tartottak. Ezen kiderült, hogy a magyar miniszterelnök egy sor kéréssel érkezett Moszkvába, de ezekről Putyin csak később dönt. 

Putyin fontos és megbízható partnernek nevezte Magyarországot. Felidézte, hogy az orosz cégek átépítették metrókocsikat Budapesten, és ugyanezt tervezik a vasúti kocsikkal, amiket majd harmadik piacokon értékesítenek. De beszélt az gyógyszeripari együttműködésről és az OTP oroszországi terjeszkedéséről is. 

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában
photo_camera Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik

Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy Oroszország szállítja a gáz 60 százalékát, a földgázt pedig Magyarországon keresztül exportálják Európába, és Magyarországnak pedig egyre nagyobb szerepe van az orosz gáz szállításában.

Megjegyezte, hogy a Törökország felé tartó gázvezeték Magyarország felé is kiépülhet. Bár ez még csak feltételes, Orbán is csak annyit mondott, hogy kérte Putyintól, hogy fontolja meg ennek a lehetőségét. 

Az orosz elnök az ukrajnai helyzetről is beszélt Orbánnal, és arról is tájékoztatta, hol tart a szíriai helyzet rendezése, majd megjegyezte, hogy mennyire fontos lesz Szíria szociális és gazdasági újjáépítése.

Hatalmas siker: bemutattak egy magyar operettet Oroszországban

Orbán Viktor minden megállapodás, amit kötöttek az elmúlt években, az teljesült. Kiemelte, hogy a kiszámíthatóság különösen fontos, ezért ezt megbecsülik.

photo_camera Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik

Majd a magyar miniszterelnök általánosan beszélt arról, miért tartja ennyire fontosnak az orosz kapcsolatot:

„Bár eltérő katonai szövetségi rendszerhez tartozunk, de mindketten a sikereink maximálásban vagyunk érdekeltek. Magyarország érdeke egyértelmű. Van egy egyszerű történelmi leckénk, amit megtanultunk az elmúlt száz-egynéhány évben, hogy amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt és konfliktus, akkor mi magyarok mindig rosszul jártunk. Amikor pedig együttműködés volt, akkor mindig jól jártunk. Úgyhogy Magyarország nemzeti érdeke az, hogy az együttműködés Európa két fele között minél jobb legyen, és azon belül minél jobb legyen az orosz-magyar kapcsolatrendszer is.”

Mivel Putyin a legfontosabb témákat elmondta, Orbán Viktornak még annyi maradt, hogy a közös keresztény gyökerekről beszéljen, majd rátért a kulturális együttműködésre, és példátlan sikerként beszélt arról, hogy nemrég Oroszországban bemutatták Kálmán Imre egyik operettjét.

Orbán elmondta, hogy onkológiai együttműködést akarnak Oroszországgal. Létrehoznának egy közös kutató és oktató intézetet. Bár ez a terv még nem tűnt eldöntöttnek, a miniszterelnök csak annyit mondott, hogy jó esély mutatkozik rá.

Kívánságlista

Bejelentette, hogy sikerült megállapodni a 2020-as gázszállításokról, majd felsorolta a kormány kívánságlistáját:

  • Magyarország pályázik arra a lehetőségre, hogy Magyarországon keresztül haladjon át a török gázvezeték. Kérte Putyint, hogy fontolják meg ennek a lehetőségét.
  • Azt is kérte Putyintól, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Budapesten legyen. De egyelőre ez a döntés is az oroszokon múlik. Orbán kérte Putyint, hogy fontolja meg a magyar javaslatot. 
  • Azt is kérte, hogy Budapestet Kazannyal közvetlenül összekötő légi járatot is indítsák meg. Kérte Putyint, hogy fontolják meg ennek a lehetőségét.

Végül megköszönte Putyinnak a tárgyalás lehetőségét.

Másodlagos, hogy csúszik-e a paksi beruházás, csak a hangulat számít

Egy orosz riporter megkérdezte Orbántól, hogy csúszni fog-e a paksi beruházás. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy a magyaroknak azért fontos a paksi beruházás, mert a villamos energia 35-40 százalékát állítjuk elő. De tudja, hogy a nagy érdeklődést az váltja ki, hogy az oroszokkal csináljuk.

link Forrás

Orbán Viktor hosszan beszélt arról, hogy Magyarország volt az első olyan uniós tagállam, amelyik az oroszokkal építtet atomerőművet. A magyar miniszterelnök szerint ez nem csak energetikai szempontból volt bátor vállalkozás, hanem a kelet-nyugat együttműködésének távlata szempontjából is. Orbán szerint a határidők másodlagosak ahhoz képest, hogy ezt a nagy ügyet, ami a kelet és a nyugat együttműködése szempontjából zászlóshajó, sikerre vigyék.

Később Putyin kijavította, hogy van egy hasonló beruházás Finnországban is. Hozzátette, hogy bár az oroszok együttműködnek az Európai Unióval, de konkurálnak is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.