Csaknem 50 milliárd forinttal finanszíroz a jegybank kormányközeli cégeket

PÉNZ
2019 november 19., 09:54
comments 71

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen majdnem 50 milliárd forint értékben vásárolt kötvényeket Mészáros Lőrinc, Szíjj Lászó, Garancsi István, Jászai Gellért és Tiborcz István cégeitől, írja az mfor.hu.

Ráadásul ez még több is lehet, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a jegybank mennyit jegyzett le Bárány László cége, a Baromfi-Coop által hétfőn 29,4 milliárd forintért értékesített kötvényekből. Hétfőn a Schmidt Mária befolyása alatt álló BIF is csatlakozott a kibocsátók táborához.

A júliusban indult kötvényprogramot kifejezetten a nagyvállalatoknak szánták, és legalább egymilliárd forintos kibocsátási összeget határoztak meg, amire az MNB szerint 100-150 magyarországi cég képes.

Az MNB tájékoztatása szerint eddig majdnem 150 cég regisztrált a programba, közülük 26-an kaptak hitelminősítést, majd 22-en eddig majdnem 400 milliárd forint értékű növekedési kötvény kibocsátásáról döntöttek. Ott van köztük az Opus Global (Mészáros Lőrinc), a Duna Aszfalt (Szíjj László), a 4iG (Jászai Gellért), az Appeninn (Tiborcz István), a Market Építő (Garancsi István), a Baromfi-Coop (Bárány László) és a BIF (Schmidt Mária) is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.