Donald Tusk, a Néppárt új elnöke félreérthetetlenül üzent Orbánnak

POLITIKA
2019 november 20., 20:08
comments 244
photo_camera Fotó: Stipe Majic/Anadolu Agency

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt (EPP) szerda esti tisztújító kongresszusán, Zágrábban. Ő volt az egyetlen jelölt, 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg.

Tusk szerdai beszédében harcot hirdetett a populizmus ellen, és neve kimondása nélkül többször is félreérthetetlenül utalt Orbán Viktorra.

Tusk azt mondta, öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája. „Kész vagyok harcolni, készek Önök is?” - tette fel a kérdést a résztvevőknek.

Tusk szerint a félelem fontos szerepet játszik a politikában, a migrációs válság, valamint az elmúlt évek terrortámadásai miatt az emberek a biztonság érzését keresik. A szavazók szívét ezért könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy „tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást" - mondta Tusk.

Szerinte semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

„Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség” - hangoztatta. Figyelmeztetett: azok, akik ezt nem tudják elfogadni, „de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból”.

Egy ponton egyértelműen Orbán Viktorról beszélt.

„Emlékszem, amikor többen heteken keresztül keményen dolgoztak a Törökországból érkező illegális bevándorlók hullámának visszaszorításért. Több száz órás tárgyalások után jutottunk el az Ankarával való megállapodásig, amelynek köszönhetően az érkező migránsok száma több mint 90 százalékkal csökkent. Senkit sem kell emlékeztetnem arra a szerepre, amelyet Angela Merkel játszott ebben a folyamatban. Mégis, másvalaki aratta le a babérokat. 

Valaki, aki szintén keményen dolgozott, de csak a saját narratíváján, miközben kerítést épített és plakátokon hirdette a migrációellenes propagandát” 

- mondta Tusk. 

„Véget kell vetnünk ennek. A politikai harcban az igazság és a tisztesség nem lehet teljesen tehetetlen a hamis hírekkel, a manipulációval és a gyűlölettel szemben. Hinnünk kell önmagunkban és érveink hatalmában. Nem szabad félnünk nyilvánosan elmondani, amit valójában érzünk, mert akkor biztosan hathatunk az érzelmekre és felkelthetjük az emberek figyelmét.”

A Fidesz tagsága az Európai Néppártban egyelőre fel van függesztve. (MTI, Népszava, a beszéd teljes szövege itt)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.