Magyarország harmadával növeli katonái számát a NATO misszióiban

hadsereg
2019 november 20., 18:20
comments 107

Magyarország 170 további katona telepítéséről döntött, ezzel egyharmadával növeli katonáinak számát a NATO misszióiban – közölte Szijjártó Péter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása után.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a kormány 70 katonát telepít az eddigi 100 mellé Afganisztánba a terrorellenes küzdelem erősítése jegyében.

A már ott állomásozó 400 mellé pedig további 100 katonát küld a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar misszióhoz, ugyanis a Nyugat-Balkán biztonsága Magyarország és egész Európa biztonsága szempontjából kritikus jelentőségű – mondta.

Ezzel Magyarország 499-ről 669-re növeli a NATO küldetéseiben részt vevő katonái számát.

A NATO-tagországok 2014 szeptemberében tett két vállalása közül (a szövetséges országok a GDP 2 százalékát a védelmi kiadásokra, annak 20 százalékát pedig fejlesztésre fordítják) az egyiket Magyarország a 2024-es céldátum előtt, már idén teljesítette.

Idén a védelmi költségvetés 23,48 százaléka a fejlesztésekre megy. A védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalást Magyarország legkésőbb 2024-re teljesíteni fogja – mondta.

Azt is mondta, hogy a kárpátaljai magyarok nemzeti közösségére nehezedő nyomás az elmúlt időszakban ismét növekedni kezdett. „Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az ukrán titkosszolgálat is beszállt a nyomásgyakorlásba. Abban reménykedünk, hogy a kellő társadalmi felhatalmazással és parlamenti többséggel rendelkező elnök jó irányba tereli a kárpátaljai magyarsággal összefüggő folyamatokat, és véget vet a magyar közösségre irányuló nyomásgyakorlásnak” – mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta azt is, hogy Görögország és Szlovénia mellett Magyarország a terrorizmussal foglalkozó megbeszélésen annak szoros összefüggését hangsúlyozta a tömeges migrációval. A terrorszervezetek arra kényszerítenek tömegeket, hogy elhagyják az otthonaikat, az ellenőrizetlen migrációs hullámok pedig megteremtik a lehetőséget a terroristáknak, hogy ellenőrzés nélkül lépjenek át országhatárokat – mondta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a NATO-tagállamok vezetőinek Londoni, december elejére tervezett informális találkozóját előkészítő miniszteri ülésen a szövetség egységének fontosságát hangsúlyozták. Egyetértés volt abban a tekintetben, hogy nem szabad engedni azoknak a törekvéseknek, amik ezt az egységet megtörni, vagy gyengíteni kívánják. Egyetértés mutatkozott azon javaslat körül is, ami szerint egy szakértői munkacsoport jönne létre a szövetség előtt álló kihívások értékelésére, majd javaslatokat tette azok kezelésére – közölte a miniszter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.