Orvosi előadás közben szúrták halálra Richard von Weizsäcker egykori német elnök fiát Berlinben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
  • Megdöbbenéssel fogadták Németországban egy köztiszteletben álló berlini főorvos meggyilkolását.
  • Az áldozat Richard von Weizsäcker néhai államfő fia.
  • Angela Merkel kancellár is a részvétét nyilvánította az előző este történt bűncselekményben elhunyt orvos családjának.

Angela Merkel és a kormány valamennyi tagja együtt érez Fritz von Weizsäcker özvegyével és az egész családdal – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő, aki szerint rettenetes csapás érte a von Weizsäcker családot.

A berlini Schlosspark Klinik kórház 59 éves belgyógyász-gasztroenterológus főorvosát kedd este leszúrták. A bűncselekmény egy nyilvános ismeretterjesztő előadása közben történt, a kórház egyik rendezvénytermében. A támadót megpróbálta feltartóztatni a hallgatóság egy tagja, egy rendőr, akit súlyos, de nem életveszélyes sebesüléssel ápolnak az eset után.

A késelőt lefogták, és átadták a rendőrségnek, ami közölte, hogy az illető egy 57 éves német férfi, aki akut pszichés megbetegedésben szenved, és az áldozat családjával szembeni ellenérzései indíttatták a bűncselekményre.

A Spiegel értesülése szerint a támadó főleg a néhai államfőt, Richard von Weizsäckert gyűlölte, és rajta akart bosszút állni a fia meggyilkolásával.

A támadó azzal indokolta tettét, hogy Richard von Weizsäckert a Boehringer nevű vegyipari cégnél az 1960-as években betöltött vezető tisztsége révén felelősség terheli azért, hogy a cég alapanyagot szállított az Agent Orange nevű gyomirtó szerhez, amit az amerikai hadsereg több millió ember halálát okozó fegyverként használt a vietnami háborúban.

Richard von Weizsäcker polgármesteri eskütétele Berlinben 1981. június 12-én.Fotó: Chris Hoffmann/dpa/AFP

Richard von Weizsäcker 2015-ben, 94 éves korában halt meg.. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa Berlin polgármestere, majd a Német Szövetségi Köztársaság 6. államfője volt, 1984 és 1994 között töltötte be a szövetségi elnöki tisztséget. Leginkább a II. világháborús német kapituláció 40. évfordulója alkalmából, 1985. május 8-án a Bundestagban elmondott beszédéről ismert, amiben az addigi vezető német politikusok közül a leginkább egyértelműen mondta ki, hogy Németországnak és a németeknek meg kell birkózni a náci múlttal. A kollektív felelősség elvét elutasította, de hangsúlyozta, hogy a náci múlt „nehéz örökség” minden németnek. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.