Orvosi előadás közben szúrták halálra Richard von Weizsäcker egykori német elnök fiát Berlinben

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

  • Megdöbbenéssel fogadták Németországban egy köztiszteletben álló berlini főorvos meggyilkolását.
  • Az áldozat Richard von Weizsäcker néhai államfő fia.
  • Angela Merkel kancellár is a részvétét nyilvánította az előző este történt bűncselekményben elhunyt orvos családjának.

Angela Merkel és a kormány valamennyi tagja együtt érez Fritz von Weizsäcker özvegyével és az egész családdal – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő, aki szerint rettenetes csapás érte a von Weizsäcker családot.

A berlini Schlosspark Klinik kórház 59 éves belgyógyász-gasztroenterológus főorvosát kedd este leszúrták. A bűncselekmény egy nyilvános ismeretterjesztő előadása közben történt, a kórház egyik rendezvénytermében. A támadót megpróbálta feltartóztatni a hallgatóság egy tagja, egy rendőr, akit súlyos, de nem életveszélyes sebesüléssel ápolnak az eset után.

A késelőt lefogták, és átadták a rendőrségnek, ami közölte, hogy az illető egy 57 éves német férfi, aki akut pszichés megbetegedésben szenved, és az áldozat családjával szembeni ellenérzései indíttatták a bűncselekményre.

A Spiegel értesülése szerint a támadó főleg a néhai államfőt, Richard von Weizsäckert gyűlölte, és rajta akart bosszút állni a fia meggyilkolásával.

A támadó azzal indokolta tettét, hogy Richard von Weizsäckert a Boehringer nevű vegyipari cégnél az 1960-as években betöltött vezető tisztsége révén felelősség terheli azért, hogy a cég alapanyagot szállított az Agent Orange nevű gyomirtó szerhez, amit az amerikai hadsereg több millió ember halálát okozó fegyverként használt a vietnami háborúban.

Richard von Weizsäcker polgármesteri eskütétele Berlinben 1981. június 12-én.Fotó: Chris Hoffmann/dpa/AFP

Richard von Weizsäcker 2015-ben, 94 éves korában halt meg.. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa Berlin polgármestere, majd a Német Szövetségi Köztársaság 6. államfője volt, 1984 és 1994 között töltötte be a szövetségi elnöki tisztséget. Leginkább a II. világháborús német kapituláció 40. évfordulója alkalmából, 1985. május 8-án a Bundestagban elmondott beszédéről ismert, amiben az addigi vezető német politikusok közül a leginkább egyértelműen mondta ki, hogy Németországnak és a németeknek meg kell birkózni a náci múlttal. A kollektív felelősség elvét elutasította, de hangsúlyozta, hogy a náci múlt „nehéz örökség” minden németnek. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.