Újabb egyetemet privatizálhatnak a Corvinus után

A győri Széchenyi István Egyetem főépületeFotó: Google Street View

Újabb magyarországi egyetem kerülhet ki az állami fenntartásból, a Népszava értesülései szerint a Budapesti Corvinus Egyetem után a győri Széchenyi István Egyetemet is alapítványi tulajdonba adhatják.

Mindezt a lap szerint a győri egyetem rektora, Földesi Péter lelkesen támogatja, sőt, akr már idén is készen állt volna az átalakítás megindítására, ám "stratégiai okokból" ezt végül elhalasztották.

A Népszava szerint némileg hurráoptimistának tűnik a győriek lelkesedése, mert nagyon nincs mire alapozni. A Corvinus is csak július óta van alapítványi tulajdonban, vagyis alig vannak tapasztalatok a modell működőképességéről. Problémák viszont máris adódtak, például a Corvinus oktatói elvesztették közalkalmazotti státusukat, és egyelőre semmi hír róla, hogy ezt az új fenntartó hogyan kompenzálná.

A Corvinusos oktatók emellett autonómiájuk megsértésére is panaszkodnak, mivel a fenntartó alapítván kuratóriuma az egyetemi szenátus megkérdezése nélkül módosította az intézmény működési szabályzatát. (Via Népszava)