Pörgőrúgással száll bele Farkasházy Tivadar az ATV-be és a 168 órába

Orbán-kollaboráns, álellenzéki médiának minősíti az ATV-t és a 168 óra hetilapot a ma megjelent Hócipőben Farkasházy Tivadar, aki korábban maga is szerzője illetve rendszeres szereplője volt ezeknek az orgánumoknak.

A Hócipő alapítója öt teljes oldalt elfoglaló címlapsztoriban támad. Az ATV-nek elsősorban azt rója fel, hogy sorra rúgta ki (vagy hagyta távozni) a kritikus, „valódi kérdéseket feltevő” közéleti műsorkészítőket (Juszt Lászlótól Havas Henriken át Kálmán Olgáig több mint egy tucatnyian vannak, tablójukkal illusztrálta a cikket a Hócipő), miközben TV2-es bulvár-tartalékcsapat érkezett jópofizós-beszélgetős-mellébeszélős tévét csinálni. Az új ATV-arcok közül Kárász Róbert ráadásul az erősen fideszeskamujelölt-gyanús Berki Krisztiánt „felkészítő” csapatnak is tagja volt.

Farkasházy szerint kiélezettebb időszakokban (például választások előtt) már nem engedték képernyőre a kormány politikáját és korrupciós ügyeit legelszántabban kritizáló ellenzéki figurákat, konkrétan Juhász Pétert, Gulyás Mártont és Hadházy Ákost.

A 2018-as parlamenti választás előtt, amikor Rogán Antal propagandaminiszter belvárosi ingatlanügyeit leghevesebben támadták, Juhász Péter, a Rogán-ügyeket nyomozó ellenzéki politikus fél évig föl sem tűnhetett a tévé képernyőjén. Farkasházy felidéz egy különös esetet is, amikor 

„egy MSZP-s politikus három független szerkesztőséget is fölhívott, azt tanácsolva nekik, hogy ne foglalkozzanak Rogán ügyeivel.”

Hogy ki volt az MSZP-s képviselő, azt nem árulja el.

„Nem azzal van baj, amikel az ATV foglalkozik, hanem amikkel nem” – idézi a tévé egyik kirúgott munkatársát Farkasházy. A humorista-szerkesztő az ATV-nél is látja azt a trendet, amit a Fidesz által pénzelt vagy ellenőrzött sajtóban lehet megfigyelni: kisebb, kevésbé fontos embereket érintő korrupciós esetekről lehet írni/beszélni, de az igazán komoly, az Orbán családot közvetlenül érintő ügyekről nem. „Ez a nyilvánosságnak az a különös tava...”, ahol „a nagy halakat dobják vissza, és a sneciket kifogják” – írja Farkasházy.

Az egykori Heti Hetes-törzsvendégtárs, Havas Henrik kirúgását külön is kifogásolja, felidézve a Havast ért zaklatási vádakat. Az ismert tévériportert, miután barátkozós portrékönyvet jelentetett meg Vona Gáborról, a magyar Metoo-botránysorozat (Marton László és Kerényi Miklós Gábor ügye) farvizén szexuális zaklatással vádolta meg két bulvártévéhős, „VV” Baukó Éva és Molnár Anikó, akik szavahihetősége Farkasházy szerint erősen kétséges. A vádakat azóta sem igazolta senki, viszont Havas soha többé nem került képernyőre az ATV-n.

A Köves Slomó-féle lubavicsi szektához kötődő cég tulajdonába került közéleti hetilapról, a 168 óráról is hasonló megállapításokat tesz Farkasházy: „A hetilap esetében két iskoláról tudok, az egyik nem hiszi el, hogy Kárpátaljáról New Yorkba elszármazott tehetős zsidó vallási vezetők épp egy magyar ellenzéki hetilapba akarnak befektetni, s fideszes pénzeket sejt mögötte, a másik tábor elhiszi.” A Hócipő szerzője szóvá teszi, hogy a 168 óra választások előtt megjelent száma mindössze fél oldalon foglalkozott a Borkai-üggyel, viszont ugyanebben a lapban nyolcoldalas hirdetése volt a Fidesz vezette XVIII. kerületi önkormányzatnak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.