Megszüntetnék a kiváltságosok vendégeinek járó VIP parkolási lehetőséget a Várban

Gelencsér Ferenc, az I. kerület momentumos alpolgármestere Facebook-oldalán írta meg, hogy véget vetne a különleges parkolási szerződéseknek, amiket az előző önkormányzat kötött egyes Várban működő éttermekkel, szállodákkal és intézményekkel. Ezek a megállapodások arról szólnak, hogy a vendéglátóhelyek és társaikhoz érkező vendégek az első három órában nagyon kedvezményes áron, 1 Forint + Áfa/ perc tarifáért parkolhatnak a Budai Várban. Ez azt jelenti, hogy pizzázók, éttermek, hotelek, nagykövetségek, múzeumok és az egykori Karmelita kolostor, tehát Orbán Viktor rezidenciájának látogatói óránként 60 Ft+Áfa-ért parkolhatnak. Halandó emberek számára ugyanez a három óra 520+630+630 forint lenne (az első óra engedményes), ami összesen 1780 forint. Tehát 87 %-os kedvezmény jár a kiváltságosok vendégeinek.  

Pintér Sándor kormányülésre érkezik az egykori Karmelita kolostorhoz.Fotó: Ács Dániel/444

A kedvezményezettek nevét a kerület belefoglalta  a parkolással foglakozó rendeletbe is. Alább a lista szereplői a teljesség igénye nélkül:

21 Magyar Vendéglő ● Alabárdos Étterem ● Arany Hordó Vendéglő ● Baltazár Étterem ● Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. ● BM Buda Castle Hotel ● Budavári Evangélikus Egyházközség ● Burg Hotel ● Esztergom-Budapest Főegyházmegye ● Nemzeti Örökség Intézet ● Fekete Holló Étterem ● Fortuna Étterem ● Fortuna Mátyás Étterem ● Halászbástya étterem ● Hapimag Vendégház ● Hadtörténeti Múzeum ● Jamies Étterem ● Karmelita kolostor ● Korona Cukrászda ● Le Pierrot Kft. ● Magyar Nemzeti Galéria Magyarság Kutató Intézet ● Máltai Lovagrend ● Mátyás Templom Gondnokság ● ME-HÁT Mézeskalács Kávézó ● MTA Vendégház ● MTA Zenetudományi Intézet ● Német Nagykövetség ● Nemzetpolitikai Államtitkárság ● Ősbudavár Pizzéria ● Pallas Athene Domus Pest - Buda Bisztro ● Ruszwurm Cukrászda ● Szent György Fogadó ● Szudáni Nagykövetség ● Speiz Étterem ● Vár Bisztró

Fotó: botost/444.hu

Gelencsér Ferenc azt mondja, hogy a vendégek jutányos parkoltatása technikailag úgy működik, hogy az önkormányzat bérbe ad egy kódolót a helyeknek, hogy a sorompónál megkapott zsetont azzal dekódolják. A kódólógép a cégeknél van, így a vendégek, vagy bárki akinek dekódolták a bilétáját, ki tud hajtani a várból fizetés nélkül. Az 1 forintos percdíjat pedig a vendéglátó rendezi az önkormányzattal. 

Pest-Buda vendéglő és Hotel.Fotó: botost/444.hu

A szerződések szerint a kódolóért havonta 10.000 vagy egyes esetekben 5000 forint bérleti díjat fizetnek a helyek. Ez valamennyit javít azon a hiányon, amit a kedvezményes parkolás okoz az önkormányzatnak, ez körülbelül 62 millió forintra tehető évente. De nem ez a legnagyobb kár, amit VIP rendszer okoz, hanem az, hogy a várban nagyon kevés a parkolóhely, a lakosok is alig tudják megoldani az autójuk elhelyezését, a kedvezményes parkolási rendszer nagyban növeli a forgalmat, és a kerületiek rovására foglalja a helyeket. Ezért a Momentum arra tesz javaslatot, hogy ezt a rendszert számolja fel az önkormányzat. A jól menő vendéglátóhelyek és szállodáktól vegyék el a lehetőséget, az intézményekkel pedig tárgyalják újra a látogatók parkoltatásáról szóló megállapodást. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.