Az iraki védelmi miniszter segélyezési csalás gyanújába keveredett Svédországban

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A Telegraph svéd lapok beszámolói alapján ír arról, hogy segélyekkel történő visszaélés gyanúja miatt jelentették fel Irak védelmi miniszterét. A gyanú szerint Najah al-Shammari dandártábornok azután is kaphatott családtámogatást és lakhatási támogatást Svédországban, hogy már elhagyta az országot. 

Najah al-Shammari a kép jobboldalánFotó: Hadi Mizban/AP

Al-Shammari katonai karrierje még Szaddám Huszein idején ívelt fel, majd elhagyta az országot, és legkésőbb 2012-ben Svédországba költözött. A svéd sajtó beszámolói szerint a visszaélés gyanúját két héttel ezelőtt jelentették a rendőrségnek, miután megjelentek az első hírek, hogy a júniusban hazájában miniszternek kinevezett al-Shammari Najah az Al-Adeli álnéven még mindig svéd lakosként regisztrálva, és a korábbi években évi több ezer korona segélyt kapott az államtól. 

A svéd lapok szerint al-Shammari azt állította, hogy memóriazavarai miatt nem tud munkát vállalni, és ezért kell neki a támogatás. Egy 2014-es bírósági ítélet szerint a férfi és családja már hosszú ideje részben a jóléti rendszer ellátásaitól függ. Azt nem tudni, hogy mikor költözött vissza Bagdadba, de al-Shammari 2015-ben svéd állampolgár is lett, és még mindig az, ezt megerősítette a svéd védelmi minisztérium is a héten. Az elmúlt hetekben heves kritikák érték az általa vezetett minisztériumot, mivel a katonaság rendkívül erőszakosan reagált az Irak több városában kitört tüntetésekre. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.