1,4 milliárdnyi közpénzből újítják fel a Tiborcz Istvánék által bagóért megvett kastélyt

2019 november 25., hétfő 8:26
197

Tényfeltáró cikkben mutatja be a 24.hu, hogy miként maximalizálják az Orbán-klán és üzleti partnereik profitját egy kastélybizniszben. A séma lényege, hogy a leromlott állapotú ingatlanra minél több állami ingyenpénzt tudjanak behúzni úgy, hogy az ebből fizetett munkákat is ugyanez az üzleti kör végezhesse.

Fotó: szabadoszoltan - Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu

A bodajki Hochburg-Lamberg kastélyt még 2016-ban szerezte meg Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt, felszámolásból, mindössze 29 millió forintért. Hamar továbbpasszolták Tiborcz ismert üzlettársa, Paár Attila cégének, a WHB Vagyonkezelő Kft-nek, akik aztán a Paár egyik üzletfele által birtokolt Excidit Befektetési Kft.-nek adta el azt. 

Hogy miért? Jó eséllyel azért, mert a WHB így egyből pályázhatott a kastély tulajdonosa által kiírt, összesen 3 milliárd forint értékű felújítási projektre, amiből a 24.hu szerint 1,4 milliárdot az az állami Magyar Turisztikai Ügynökség áll, amire sajtóhírek szerint nagy befolyása van Orbán Ráhelnek, Tiborcz István feleségének. 

A felújítás során vadászati kiállítótermet alakítanak ki az épületben.

A sztorit a 24.hu így foglalta össze:

“Nagyon leegyszerűsítve úgy tűnik, hogy a kastélyt, illetve azt azt tulajdonló céget egy Tiborcz István körül kibontakozó céghálóban tologatták úgy, hogy a közpénzes segítség végül a körön belül maradjon.”

Részletek és magyarázó ábra itt.Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt