1,4 milliárdnyi közpénzből újítják fel a Tiborcz Istvánék által bagóért megvett kastélyt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tényfeltáró cikkben mutatja be a 24.hu, hogy miként maximalizálják az Orbán-klán és üzleti partnereik profitját egy kastélybizniszben. A séma lényege, hogy a leromlott állapotú ingatlanra minél több állami ingyenpénzt tudjanak behúzni úgy, hogy az ebből fizetett munkákat is ugyanez az üzleti kör végezhesse.

Fotó: szabadoszoltan - Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu

A bodajki Hochburg-Lamberg kastélyt még 2016-ban szerezte meg Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt, felszámolásból, mindössze 29 millió forintért. Hamar továbbpasszolták Tiborcz ismert üzlettársa, Paár Attila cégének, a WHB Vagyonkezelő Kft-nek, akik aztán a Paár egyik üzletfele által birtokolt Excidit Befektetési Kft.-nek adta el azt. 

Hogy miért? Jó eséllyel azért, mert a WHB így egyből pályázhatott a kastély tulajdonosa által kiírt, összesen 3 milliárd forint értékű felújítási projektre, amiből a 24.hu szerint 1,4 milliárdot az az állami Magyar Turisztikai Ügynökség áll, amire sajtóhírek szerint nagy befolyása van Orbán Ráhelnek, Tiborcz István feleségének. 

A felújítás során vadászati kiállítótermet alakítanak ki az épületben.

A sztorit a 24.hu így foglalta össze:

“Nagyon leegyszerűsítve úgy tűnik, hogy a kastélyt, illetve azt azt tulajdonló céget egy Tiborcz István körül kibontakozó céghálóban tologatták úgy, hogy a közpénzes segítség végül a körön belül maradjon.”

Részletek és magyarázó ábra itt.Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.