1,4 milliárdnyi közpénzből újítják fel a Tiborcz Istvánék által bagóért megvett kastélyt

Tényfeltáró cikkben mutatja be a 24.hu, hogy miként maximalizálják az Orbán-klán és üzleti partnereik profitját egy kastélybizniszben. A séma lényege, hogy a leromlott állapotú ingatlanra minél több állami ingyenpénzt tudjanak behúzni úgy, hogy az ebből fizetett munkákat is ugyanez az üzleti kör végezhesse.

Fotó: szabadoszoltan - Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu

A bodajki Hochburg-Lamberg kastélyt még 2016-ban szerezte meg Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt, felszámolásból, mindössze 29 millió forintért. Hamar továbbpasszolták Tiborcz ismert üzlettársa, Paár Attila cégének, a WHB Vagyonkezelő Kft-nek, akik aztán a Paár egyik üzletfele által birtokolt Excidit Befektetési Kft.-nek adta el azt. 

Hogy miért? Jó eséllyel azért, mert a WHB így egyből pályázhatott a kastély tulajdonosa által kiírt, összesen 3 milliárd forint értékű felújítási projektre, amiből a 24.hu szerint 1,4 milliárdot az az állami Magyar Turisztikai Ügynökség áll, amire sajtóhírek szerint nagy befolyása van Orbán Ráhelnek, Tiborcz István feleségének. 

A felújítás során vadászati kiállítótermet alakítanak ki az épületben.

A sztorit a 24.hu így foglalta össze:

“Nagyon leegyszerűsítve úgy tűnik, hogy a kastélyt, illetve azt azt tulajdonló céget egy Tiborcz István körül kibontakozó céghálóban tologatták úgy, hogy a közpénzes segítség végül a körön belül maradjon.”

Részletek és magyarázó ábra itt.Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.