Egymillió euróért kelt el a Gutenberg nyomdájában készült biblia

külföld
2019 november 25., 18:00

Egymillió euróért kelt el egy hamburgi árverésén egy Biblia latina, amely a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatást feltaláló Johannes Gutenberg (1400-1468) nyomdájában készült.

photo_camera Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Egy svájci magángyűjtő birtokába került, az új tulajdonos 1,050 millió eurót fizetett az 1462-ben készült könyvritkaságért - jelentette be a Ketterer Kunst aukciósház szóvivője.

Ez a legdrágább biblia, amelyet Németországban valaha elárvereztek. Az aukciósház egymillió eurós leütési árral számolt.

photo_camera Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

A Biblia latinát Gutenberg utódai, Johannes Fust és Peter Schöffer készítették. A 481 lapból álló könyvet teljes egészében pergamenre nyomtatták, és Itáliában kapott színes és arany iniciálékat. Utolsó oldalára pirossal írták rá a készítők nevét és az előállítás dátumát, ez az első impresszum egy nyomtatott könyvben.

photo_camera Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

A Fust-Schöffer-féle bibliából kétszáz-kétszázötven készülhetett, mintegy kilencven maradt fenn, de legnagyobb részt töredékekben. Teljes egészében körülbelül húsz könyv van meg, és ezekből csak három található magántulajdonban, a többit könyvtárakban, levéltárakban őrzik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.