Egymillió euróért kelt el a Gutenberg nyomdájában készült biblia

2019 november 25., hétfő 18:00
126

Egymillió euróért kelt el egy hamburgi árverésén egy Biblia latina, amely a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatást feltaláló Johannes Gutenberg (1400-1468) nyomdájában készült.

Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Egy svájci magángyűjtő birtokába került, az új tulajdonos 1,050 millió eurót fizetett az 1462-ben készült könyvritkaságért - jelentette be a Ketterer Kunst aukciósház szóvivője.

Ez a legdrágább biblia, amelyet Németországban valaha elárvereztek. Az aukciósház egymillió eurós leütési árral számolt.

Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

A Biblia latinát Gutenberg utódai, Johannes Fust és Peter Schöffer készítették. A 481 lapból álló könyvet teljes egészében pergamenre nyomtatták, és Itáliában kapott színes és arany iniciálékat. Utolsó oldalára pirossal írták rá a készítők nevét és az előállítás dátumát, ez az első impresszum egy nyomtatott könyvben.

Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

A Fust-Schöffer-féle bibliából kétszáz-kétszázötven készülhetett, mintegy kilencven maradt fenn, de legnagyobb részt töredékekben. Teljes egészében körülbelül húsz könyv van meg, és ezekből csak három található magántulajdonban, a többit könyvtárakban, levéltárakban őrzik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt