Nők elleni erőszak világnapja a közmédiában: két férfi riporter kérdezett egy férfit

Média
2019 november 25., 09:58
comments 244

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja a közmédia csatornáin is téma volt, egyszerre. Hétfő reggel a Kossuth rádió riportere, Kakukk L. Tamás és az M1 kérdezőbiztosa, Fábián Barna egyszerre kérdezte a meghívott vendéget, Rácsok Balázst, az Ökumenikus Szeretszolgálat szociális igazgatóját. 

Pedig Rácsok még a közmédia szerkesztőinek is tanulságosat üzent. 

Fábián Barna: (..) minden ötödik nőt ért már bántalmazás. De a tapasztalatok szerint ez a szám magasabb, "mert nagyon sokan eltitkolják, nem merik elmondani, szégyellik. Itt hogyan lehet nálunk e téren segíteni? 

Rácsok: Azt gondolom, ha tudunk beszélni a problémáról, ha minél több olyan információ hangzik el televízióban, rádióban, beszélgetéseken, hogy forduljunk segítségért. Vannak ellátások, vannak kiutak. Akkor tudjuk segíteni, hogy a látencia csökkenjen. Illetve nagyon fontos az, hogy az áldozathibáztatás, ami nagyon sokszor benne van a rendszerbe, erre figyeljünk, és soha ne hibáztassuk az áldozatokat.

link Forrás

A világnap miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy közleményig jutott, amiben azt írják, hogy  

 a 2013-ban életbe lépett új magyar Btk. Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve, amely kiemelten védi a nőket, és kiemelten bünteti a nők elleni erőszakos bűncselekményeket.

Illetve hozzáteszik, hogy a "kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje Magyarországot és a magyar nőket a tömeges bevándorlástól, 

és az azzal együtt járó, nők elleni erőszakos bűncselekményektől, amelyeknek száma a bevándorlóországokban radikálisan megnőtt."

Jól mutatja a kérdés fontosságát a minisztérium írása: 

"a kapcsolati erőszak elleni küzdelemhez több mint 3 milliárd forint uniós fejlesztési forrás mellett az Emmi is jelentősen hozzájárul, többek között azzal is, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat költségvetési támogatását 150 millió forinttal emeli, valamint folyamatosan bővíti az intézményrendszert is."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.