Tényfeltáró bizottság vizsgálná Kispesten a korrupciógyanús ügyeket

POLITIKA
2019 november 26., 13:34
comments 71

Kedd délelőtt összeült a botrányoktól hangos Kispest önkormányzatának képviselő-testülete, ahol 

az egyik legfontosabb téma továbbra is a drog- és korrupcióbotrányban érintett, az MSZP-ből a balhé miatt kizárt Lackner Csaba személye volt. 

Mint ismert, egy állítólagos tévedés miatt a november eleji ülésen a képviselőt nem kisebb feladattal kínálták meg, mint a Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöki pozíciójával. Az Index akkori beszámolója szerint a hivatalos aktus anyázás, fütyülés, „Add vissza, Csabi”-skandálás és „kokaincsászár”-ozás közben történt meg. Később Gajda Péter, Kispest polgármestere azt mondta, szó sem volt arról, hogy Lackner bizottsági tisztséget kap, csupán véletlenül egy korábbi lista került a képviselők elé, amiről nem tudtak, így megszavazták azt. A polgármester az Indexnek akkor azt mondta, „valóban nem ez volt az előterjesztői szándék, nem kap Lackner Csaba semmilyen pozíciót”. 

A keddi ülésnek megadta a kellemes alaphangulatot a 24.hu friss cikke Kispest gyanús ügyleteiről, melyek felkeltik a gyanút, hogy a szocialisták és a fideszesek összejátszanak a kerületben. Mielőtt a testület egyhangúlag megszavazta volna, hogy a momentumos Paróczai Anikó foglalja el Lackner helyét a bizottság elnökhelyettesi pozíciójában, a képviselők jó pár kérdést intéztek a polgármesterhez és egymáshoz. Magához Lackner Csabához sajnos nem tudtak, a képviselő ugyanis nem vett részt az ülésen.

Ferenczi István, az LMP képviselője emlékeztette Gajdát arra, hogy a múltkor még azt mondta, ha az emberek megszavazták Lacknert, dolgozzon. Ferenczi arra volt kíváncsi, most mi a polgármester álláspontja, mire Gajda úgy felelt, továbbra is azt gondolja, hogy ha a képviselő nem mond le magától, akkor dolgoznia kell, segítheti a bizottság munkáját, csak éppen szavazati jogot nem kap. A fideszes Dódity Gabriella üdvözölte Lackner leváltását, de megkérdezte, Gajda miért nem szólítja fel, hogy mondjon le a mandátumáról, képviselőtársai pedig azt szerették volna tudni, miért nem kezdte még el vizsgálni az önkormányzat a hangfelvételt, ami a botrány kirobbanását okozta. 

Gajda emlékeztetett rá, hogy még csak két hete volt az alakulóülés, és 

fontosabb dolgokkal szeretnének foglalkozni. 

Hozzátette, ha van igény rá, állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot, ami megvizsgálja, igazi-e a hangfelvétel, illetve azt is, hogy van-e valóságalapja mindannak, ami ezen a felvételen elhangzik. Javasolják ezt, és ő majd megfontolja - mondta. Paróczai Anikó hozzátette, ehhez módosítani kell a szervezeti és működési szabályzatot, és az egész testületnek meg kell szavaznia, utána lehet vizsgálódni. 

A fideszes Ékes Gábor közölte, ő Lackner visszaléptetését beismerésnek látja, de a probléma kezelésére kevésnek tartja, le kellene mondania a mandátumáról. Ferenczi István viszont úgy vélte, nem elég a lemondás, mivel az egész polgármesteri hivatalt érték vádak. Azt javasolta, állítsanak fel minden párt részvételével egy 5 vagy 7 fős tényfeltáró bizottságot. 

A vizsgálóbizottság felállításáról az előzetes egyeztetések, a határozati javaslat elkészítése után a következő testületi ülésen szavazhatnak.

Mielőtt továbbléphettek volna, Fekete László szocialista képviselő közölte, hogy a Lackner-ügy "lerágott csont", és ő minden gyanúsítást kikér magának, mire Dódity Gabriella emlékeztette arra, hogy amellett a Somogyi Lászlóné mellett ül éppen, akinek a 24.hu cikkében fontos, nem épp dicső szerep jutott. Dódity egyébként az ülésen arra is utalt, hogy néhány héttel ezelőtt, tehát jóval a botrány kirobbanása után Kránitz "Krinyó" Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója jelentős fizetésemelést kapott. Emlékeztetőül: ő az, akiről a hangfelvételen valaki azt mondja, "Miszter Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”. 

Róla Paróczai Anikó is megemlékezik mai Facebook-posztjában, azt írja, átláthatósági tanácsnokként kikérte a kerületi Vagyongazdálkodó és Műszaki Szervezet (Vamüsz) összes, 1-5 millió forint közé eső szerződését, de Kránitz Krisztián a kérésnek csak részben volt hajlandó eleget tenni, és csak tizennyolc, általa kiválasztott szerződésbe engedett betekintést. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.