Veszprémben már egy 12 ágyas intenzív osztály fenntartásához sincs elég orvos

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A "továbbra is fennálló szakemberhiány" miatt az intenzív ágyak harmadán nem fogadhatott betegeket a hétvégén a veszpérmi Csolnoky Ferenc Kórház. A saját traumatológiáján, sebészetén és stroke centrumán túl még a balatonfüredi szívkórház betegeit is ellátó intenzív osztályon amúgy összesen 12 ágy van, vagyis a kórházban már ahhoz sincs elég orvos, hogy egy ilyen kis osztályt zavartalanul működtethessenek.

A Népszava már szombaton érdeklődött a kórház főigazgatójánál, hogy emiatt kellett-e műtéteket elhalasztaniuk, de a hétfői lapzártáig se kaptak választ kérdéseikre.

A lap szerint a szakemberhiány ezidáig csak a fővárosban és a közép-magyarországi régióban okozott logisztikai nehézségeket a mentőknek, de egy ideje már más régiókban is egyre többször kell fogadó intézményt keresni a beutalási rendben kijelölt kórház helyett. Még a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) saját adatai szerint is évről évre egyre több kórházi kapacitást szüneteltetnek az orvosok vagy a szakdolgozók hiánya miatt. Tavaly már 889 férőhelyet, az összes kórházi ágy két százalékát nem tudták kihasználni.

A KSH adatai szerint az orvosi álláshelyek 3,8, a szakdolgozói álláshelyek 3,4 százaléka betöltetlen. A legnagyobb probléma a fekvőbeteg-ellátásban van, ahol az orvoshiány 6,2, a szakdolgozóhiány 5 százalékos. A lap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) nyilvántartása alapján azt írja, hogy Magyarországon ugyan 55603 orvos szerepel a nyilvántartásban, közülük csak 27 ezer jogosult önálló gyógyításra - húsz százalékuk már 65 évnél is idősebb, nyugdíjas korú. (Via Népszava)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.