Vízágyúval oszlatták a tüntetőket a fagyban Tbilisziben

2019 november 26., kedd 4:08
11

Rohamrendőrök oszlatták fel a választási rendszer reformját követelő több ezer tüntetőt keddre virradó éjszaka Grúzia (Georgia) fővárosában, Tbilisziben. Giorgi Vashadze ellenzéki vezető tájékoztatása szerint kedd hajnalban több ellenzéki aktivistát és politikust is előállítottak.

Tüntetők Tbiliszi belvárosában. Az ellenzék a választási rendszer azonnali átalakítását követeli, mert a jelenlegi a kormányzó Grúz Álom pártra van szabva. Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Grúziában az elmúlt két hétben több tüntetésen is követelték már a választási rendszer átalakítását, az arányos képviselet kialakítását.

Grúziában a tervek szerint 2024-től állnának át az arányos (listás) választási rendszerre, de az ellenzék azt követeli, hogy az új rendszer bevezetését hozzák előre. Az aktivisták szerint a jelenlegi rendszer a 2012 óta kormányzó Grúz Álom párt hatalmon maradásának kedvez.

Hétfő este a tüntetők megkísérelték elzárni a parlament bejáratait, hogy megakadályozzák a képviselőket abban, hogy kedden munkába menjenek. A tüntetés elején a kormánypárt egyik képviselője, Mamuka Mdinaradze közölte, hogy "ha a tüntetők megsértik a törvényt, az állam megfelelő módon fog reagálni". Pár órával ezután rohamrendőrök verték szét a tüntetést, vízágyúkat bevetve a fagyos éjszakában, és 37 tiltakozót előállítva.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt