983, terrorgyanú alól tisztázott civilt engedtek szabadon Nigériában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A nigériai hadsereg bejelentette, hogy Maiduguri városában szabadon engedett 983, terrorgyanú alól tisztázott civilt.

A hatóságok azzal gyanúsították az embereket, hogy kapcsolatban állnak a Boko Haram dzsihadista szervezettel. A szabadon engedettek közül sokaknak nem engedték, hogy újságírókkal beszéljenek, de egyesek azt mondták, több mint 3 éven át tartották fogva őket.

Babagana Zulum, Borno állam kormányzója azt mondta, a hadsereg „nem boldog attól, hogy ártatlan civileket tart őrizetben”, az emberek elengedése viszont „a béke beköszöntét jelzi” a forrongó államban.

Olusegun Adeniyi vezérőrnagy, aki a nigériai hadsereg lázadóellenes különítményét vezeti, arról beszélt, hogy több gyanúsított még őrizetben van, hasonló átvilágításnak vetik alá őket, mint a most elengedett társaikat. A tábornok egyben megvédte az egyébként vitatott kényszerintézkedést, mondván, arra a lakosság védelme érdekében van szükség.

Azt mondta, a most szabadon bocsátott emberek egy hónapig egy kormányzati programba fognak részt venni, ami a társadalmi visszailleszkedésüket szolgálja.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.