983, terrorgyanú alól tisztázott civilt engedtek szabadon Nigériában

Több 444 videó?
Szeretném

A nigériai hadsereg bejelentette, hogy Maiduguri városában szabadon engedett 983, terrorgyanú alól tisztázott civilt.

A hatóságok azzal gyanúsították az embereket, hogy kapcsolatban állnak a Boko Haram dzsihadista szervezettel. A szabadon engedettek közül sokaknak nem engedték, hogy újságírókkal beszéljenek, de egyesek azt mondták, több mint 3 éven át tartották fogva őket.

Babagana Zulum, Borno állam kormányzója azt mondta, a hadsereg „nem boldog attól, hogy ártatlan civileket tart őrizetben”, az emberek elengedése viszont „a béke beköszöntét jelzi” a forrongó államban.

Olusegun Adeniyi vezérőrnagy, aki a nigériai hadsereg lázadóellenes különítményét vezeti, arról beszélt, hogy több gyanúsított még őrizetben van, hasonló átvilágításnak vetik alá őket, mint a most elengedett társaikat. A tábornok egyben megvédte az egyébként vitatott kényszerintézkedést, mondván, arra a lakosság védelme érdekében van szükség.

Azt mondta, a most szabadon bocsátott emberek egy hónapig egy kormányzati programba fognak részt venni, ami a társadalmi visszailleszkedésüket szolgálja.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. (MTI)