Egyenlő Bánásmód Hatóság: Az önkormányzat nem döntheti el, hogy kit tekint sajtónak

politika
2019 november 27., 15:13
comments 26

A TASZ májusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert a Pécsi Stop rendszeresen nem értesült az önkormányzat sajtónyilvános eseményeiről, vagy nem kapott azokra meghívót, így pedig a hírversenyben hátrányba került az önkormányzati tulajdonban álló, vagy a politikájával azonosuló médiumokkal szemben. A helyi eseményekről későn, más médiaszolgáltatók szűrőjén keresztül tudott tudósítani, a saját kérdéseit nem tudta feltenni, fotókat, videókat sem tudott készíteni.

A TASZ közölte, hogy a hatóság 3 közérdekű és sajtónyilvános eseményt vizsgálva megállapította az egyenlő bánásmód sérelmét, és nem fogadta el az önkormányzat, valamint a tulajdonában lévő kommunikációs cég magyarázatait. Egy útszakasz hivatalos átadása előtt nem küldtek ki meghívókat a sajtónak, miközben az önkormányzat tulajdonában lévő PécsMa, a KESMA-s Bama.hu és a Pécs TV is ott lehetett. Az önkormányzat és a cége szerint ők éppen arra jártak, amikor a város számára fontos eseményre sor került, így tudtak első kézből tudósítani.

A hatóság az indokolást nem fogadta el, megállapította a jogsértést, és kötelezte az önkormányzatot a jogerős határozat 30 napig tartó nyilvánosságra hozatalára. A szankció tehát viszonylag enyhe, de a hatóság figyelembe vette, hogy azóta az önkormányzati választáson a választók Pécsen a jogsértésben nem érintett ellenzéket választották meg.

Az EBH indokolásában kiemelte, hogy az önkormányzat diszkriminációja nem csak a kritikus médiumokat érinti, hanem hatással van a közvéleményre, és befolyásolja a helyi közügyekkel kapcsolatos véleményalkotást is. „A döntés rávilágít arra, hogyan működik a propaganda rendszere Magyarországon: a közhatalmat gyakorló szervek minden eszközt felhasználnak arra, hogy a független médiumokat elzárják a közügyet érintő fontos információktól, így minél nagyobb teret biztosítsanak a saját üzeneteik terjesztésére. A mostani döntés ezért a sajtó és a propaganda közötti különbségéről is szól, valamint arról, hogy a hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak” – közölte a TASZ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.