Egyenlő Bánásmód Hatóság: Az önkormányzat nem döntheti el, hogy kit tekint sajtónak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A TASZ májusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert a Pécsi Stop rendszeresen nem értesült az önkormányzat sajtónyilvános eseményeiről, vagy nem kapott azokra meghívót, így pedig a hírversenyben hátrányba került az önkormányzati tulajdonban álló, vagy a politikájával azonosuló médiumokkal szemben. A helyi eseményekről későn, más médiaszolgáltatók szűrőjén keresztül tudott tudósítani, a saját kérdéseit nem tudta feltenni, fotókat, videókat sem tudott készíteni.

A TASZ közölte, hogy a hatóság 3 közérdekű és sajtónyilvános eseményt vizsgálva megállapította az egyenlő bánásmód sérelmét, és nem fogadta el az önkormányzat, valamint a tulajdonában lévő kommunikációs cég magyarázatait. Egy útszakasz hivatalos átadása előtt nem küldtek ki meghívókat a sajtónak, miközben az önkormányzat tulajdonában lévő PécsMa, a KESMA-s Bama.hu és a Pécs TV is ott lehetett. Az önkormányzat és a cége szerint ők éppen arra jártak, amikor a város számára fontos eseményre sor került, így tudtak első kézből tudósítani.

A hatóság az indokolást nem fogadta el, megállapította a jogsértést, és kötelezte az önkormányzatot a jogerős határozat 30 napig tartó nyilvánosságra hozatalára. A szankció tehát viszonylag enyhe, de a hatóság figyelembe vette, hogy azóta az önkormányzati választáson a választók Pécsen a jogsértésben nem érintett ellenzéket választották meg.

Az EBH indokolásában kiemelte, hogy az önkormányzat diszkriminációja nem csak a kritikus médiumokat érinti, hanem hatással van a közvéleményre, és befolyásolja a helyi közügyekkel kapcsolatos véleményalkotást is. „A döntés rávilágít arra, hogyan működik a propaganda rendszere Magyarországon: a közhatalmat gyakorló szervek minden eszközt felhasználnak arra, hogy a független médiumokat elzárják a közügyet érintő fontos információktól, így minél nagyobb teret biztosítsanak a saját üzeneteik terjesztésére. A mostani döntés ezért a sajtó és a propaganda közötti különbségéről is szól, valamint arról, hogy a hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak” – közölte a TASZ.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.