Három havi tb-tartozás után elvennék az ingyenes ellátást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ha az Országgyűlés megszavazza, jelentősen szigorítana a mostani szabályozáson az új társadalmi biztosítási törvény, írja a Népszava. Két nagy csoportot érinthet érzékenyen:

Három havi tartozás után érvénytelen taj-szám

Azok, akik három hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos tb-t, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve gyógyszertámogatástól, írja a lap. Eddig azoknál, akiknek tartozása volt, jelzett a rendszer, de csak azért, hogy figyelmeztessék, egyeztessen az adóhatósággal. Ezután úgy fog jelezni a program, mint aki nem rendelkezik biztosítással, így a szolgáltatást csak készpénz ellenében veheti igénybe. 

Külföldön dolgozók

Mivel a szabályok szerint egy embernek csak egy országban lehet társadalombiztosítása, a külföldön dolgozóknál szigorúbban ellenőriznék, hogy kijelentkezett-e a magyar rendszerből. Ezt most csak az egységes informatikai rendszer hiánya miatt nem tudják ellenőrizni. A módosítás szerint "akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.