Három havi tb-tartozás után elvennék az ingyenes ellátást

Egészségügy
2019 november 27., 06:38

Ha az Országgyűlés megszavazza, jelentősen szigorítana a mostani szabályozáson az új társadalmi biztosítási törvény, írja a Népszava. Két nagy csoportot érinthet érzékenyen:

Három havi tartozás után érvénytelen taj-szám

Azok, akik három hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos tb-t, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve gyógyszertámogatástól, írja a lap. Eddig azoknál, akiknek tartozása volt, jelzett a rendszer, de csak azért, hogy figyelmeztessék, egyeztessen az adóhatósággal. Ezután úgy fog jelezni a program, mint aki nem rendelkezik biztosítással, így a szolgáltatást csak készpénz ellenében veheti igénybe.

Külföldön dolgozók

Mivel a szabályok szerint egy embernek csak egy országban lehet társadalombiztosítása, a külföldön dolgozóknál szigorúbban ellenőriznék, hogy kijelentkezett-e a magyar rendszerből. Ezt most csak az egységes informatikai rendszer hiánya miatt nem tudják ellenőrizni. A módosítás szerint "akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.