Három havi tb-tartozás után elvennék az ingyenes ellátást

2019 november 27., szerda 6:38
388

Ha az Országgyűlés megszavazza, jelentősen szigorítana a mostani szabályozáson az új társadalmi biztosítási törvény, írja a Népszava. Két nagy csoportot érinthet érzékenyen:

Három havi tartozás után érvénytelen taj-szám

Azok, akik három hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos tb-t, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve gyógyszertámogatástól, írja a lap. Eddig azoknál, akiknek tartozása volt, jelzett a rendszer, de csak azért, hogy figyelmeztessék, egyeztessen az adóhatósággal. Ezután úgy fog jelezni a program, mint aki nem rendelkezik biztosítással, így a szolgáltatást csak készpénz ellenében veheti igénybe.

Külföldön dolgozók

Mivel a szabályok szerint egy embernek csak egy országban lehet társadalombiztosítása, a külföldön dolgozóknál szigorúbban ellenőriznék, hogy kijelentkezett-e a magyar rendszerből. Ezt most csak az egységes informatikai rendszer hiánya miatt nem tudják ellenőrizni. A módosítás szerint "akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt