Trump már tudta, hogy feljelentették, amikor hirtelen átutalta a visszatartott hadisegélyt Ukrajnának

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Amikor Donald Trump szeptember elején hirtelen feloldotta az Ukrajnának szánt 390 millió dolláros hadisegély zárolását, már tudott róla, hogy egy whistleblower* feljelentést tett az ügyben, írja a New York Times két rálátó forrásra hivatkozva. Értesülésüket közvetve megerősíti, hogy a forrásaik szerint a Fehér Ház ügyvédei késő augusztusban tájékoztatták Trumpot a whistleblower feljelentésében foglaltakról, mire Trump pár nappal később telefonon közölte az egész kavarás egyik kulcsszereplőjével, Gordon Sondland nagykövettel, hogy "nincs szó quid pro quóról".

Hogy ez miért közvetett bizonyíték? A whistleblower a feljelentésében használta ezt a jogi terminust, amitől szeptember közepe óta hangos az amerikai közélet. Trump viszont látszólag minden apropó nélkül használta telefonbeszélgetésében, hetekkel azelőtt, hogy a kifejezés közkeletűvé vált volna.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a hadisegély zárolásának feloldása már a botrány eltusolásának része lehetett, Trump csak azután ment bele, hogy már tudta, hamarosan kibukhat a sztori, és vizsgálat indulhat az ügyben. Mert bár a törvényhozásban a republikánusok és a demokraták összhangban követelték a segély feloldását, Trump addigra tudatában volt, hogy a whistleblower részben a segély visszatartása miatt vádolja hatalmával való visszaéléssel.

A Trump ellen megindult alkotmányos vádeljárásban már tanúk sora vallott arról, hogy Trump egyértelműen azt próbálta kierőszakolni az ukrán vezetéstől a hadisegély visszatartásával és a fehér házi látogatás ígéretével, hogy jelentsék be nyomozások megindítását legfőbb belföldi riválisa, Joe Biden volt alelnök és fia ellen.

*Whistleblower - Erre az egyszerű angol kifejezésre a mai napig nincs értelmes, közkeletű kifejezés a magyar nyelvben, csak olyan hajuknál előrángatott bénaságok, mint a közérdekű be/feljelentő. De talán megegyezhetünk benne, hogy valójában mindannyian értjük, így a jövőben így használnám.