Trump váratlanul beugrott az Afganisztánban állomásozó katonákhoz

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön az amerikai elnök. Donald Trump a hálaadás ünnepén ellátogatott az afgán fővároshoz, Kabulhoz közeli Bagramban lévő amerikai légitámaszpontra. 

Trump katonákkal kajálFotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Ez veszélyes térség, az elnök pedig támogatásáról akarja biztosítani a katonákat” - mondta Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője. Az amerikai elnök találkozott afgán hivatali kollégájával, Asraf Gánival, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok jelentősen csökkenteni fogja az Afganisztánban állomásozó csapatainak létszámát, részleteket azonban nem közölt. Ezek szerint a 13 ezres állomány helyett csak 8600 katona maradna az országban. 

Azt hangoztatta, hogy az afganisztáni tálibok tűzszünetet és békét akarnak, és megkezdte velük a tárgyalásokat. Trump utazását biztonsági okokra hivatkozva tartották titokban. Egyébként ez volt az első látogatása Afganisztánban. (New York Times/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!