Black Friday máshogy: Amazon-épületet vontak blokád alá francia aktivisták

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Francia aktivisták tucatjai vonták blokád alá az Amazon egyik raktárépületét Párizstól délre a Black Friday alkalmából, hogy a konzumerizmus környezeti hatásai miatt tiltakozzanak. 

Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Az aktivisták láncot alkottak az épület körül Bretigny-sur-Orge-nál. A megmozdulást a rendőrség oszlatta fel. Az Amazon közölte, támogatja a tiltakozáshoz való jogot, de a cég szerint az aktivisták álhíreket terjesztenek. Az aktivisták szerint az Amazon felgyorsítja a klímaváltozást a házhozszállítási rendszerével, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Az Amazon körülbelül tízmilliárd csomagot szállít ki évente. 

Fotó: Nicolas Portnoi/Hans Lucas

Black Friday-ügyben a héten Elisabeth Borne francia környezetvédelmi miniszter  figyelmezette az embereket a fogyasztási őrület miatt. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.