Boris Johnson nem ment el a klímaügyi tévévitára, egy olvadozó jégszobrot tettek ki helyette

Csütörtök este megtartották a brit pártok vezetőinek vitáját a klímaváltozásról a Channel 4-on.

Ott volt többek között a munkáspárti Jeremy Corbyn és a Skót Nemzeti Párt vezetője, Nicola Sturgeon. Nem ment el viszont Boris Johnson miniszterelnök, a toryk vezetője és a Brexit Pártból Nigel Farage sem: 

a csatorna őket olvadozó jégszobrokkal helyettesítette a vitában.

A konzervatívok ezt olyan rossz néven vették, hogy a Guardian cikke szerint azzal fenyegetik a csatornát, hogy ha megnyerik a választást, „áttekintik a csatorna működési feltételeit”. A Channel 4-nak 2024 végéig fut a jelenlegi működési engedélye, vagyis éppen a következő kormány ciklusa alatt kell megújítania azt. A csatorna állami tulajdonú, működését meg tudja változtatni a parlament, tartalmát pedig az Ofcom nevű médiahatóság ellenőrzi. 

Lee Cain konzervatív párti szóvivő közölte, azt kérik, hogy az Ofcom vizsgálja ki az ügyet, mert a Channel 4 megsértette a működési szabályzatát azzal, hogy ilyen „provokatív politikai húzást” engedett meg magának. 

A toryk Michael Gove minisztert küldték a vitára, de őt nem engedték be: a csatorna szerint azt csak pártelnökök számára rendezték.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.