Ohiói abortusztörvény: a méhen kívüli magzatot is be kell ültetni

2019 november 29., péntek 21:45
155

Ohióban republikánus szenátorok olyan új törvényjavaslatot terjesztettek be a helyi törvényhozásban, miszerint az orvosoknak be kell ültetniük a méhen kívüli terhesség magzatát az anyaméhbe, ellenkező esetben gyilkosság vádjával néznek szembe. 

Szakemberek már korábban próbálták elmagyarázni, hogy ez az orvosi gyakorlat számára ismeretlen az ilyen műtét, ám az új javaslat szerint ha az orvosok mégsem végzik el, akkor „magzati gyilkosságért” indíthatnak ellenük bűnvádi eljárást. 

Ohiói abortuszellenes tüntető: Az élet jó Fotó: ALEX WONG/AFP
  • A tekintélyes Mayo Klinika a honlapján így fogalmaz az anya életét is veszélyeztető rendellenességről: „a méhen kívüli terhesség nem folytatható normálisan. A megtermékenyített petesejt képtelen az életben maradásra, és a növekvő szövet - amennyiben kezelés nélkül marad - életveszélyes vérzésekhez vezet.” 
  • „Nem hiszem el, hogy még egyszer írok erről, de ez lehetetlenség. Mindannyian börtönben fogjuk végezni” - írta a Twitteren David Hackney ohiói szülész-nőgyógyász. 

Az Egyesült Államok több tagállamában az elmúlt hónapokban rendkívül szigorú abortusztörvényt szavaztak meg, elemzők szerint abban reménykedve, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - felülvizsgálja, és hatályon kívül helyezi a szabad abortusz lehetőségét megteremtő, 1973-ban hozott, úgynevezett Roe/Wade-döntést. 

A Washington Post című lap már korábban jelezte, hogy Ohióban Ron Hood és Candice Keller republikánus törvényhozó új törvényjavaslat előterjesztésére készül. A javaslat a beültetési kötelezettség mellett törvényileg elismerné jogi személynek a meg nem született magzatokat is. A tervezet abortusszal elkövetett gyilkosságért emelne vádat azok ellen, akik elvégzik és azok ellen is, akik elszenvedik a művi terhességmegszakítást. 

A Hood-Keller-javaslatot eddig a 99 tagú ohiói törvényhozás 19 tagja biztosította támogatásáról. A Guardian egyelőre hiába keresett abortuszellenes szervezeteket, senki nem akart reagálni. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt