Megbuktatták Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnökét

Egészségügy
2019 november 30., 09:41
comments 232

A Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlése 202-120 arányban megbuktatta az eddigi elnököt, Éger Istvánt, és Kincses Gyulát választotta a szervezet új elnökének – írta meg a Facebookon Kunetz Zsombor, a Röntgen blog szerzője.

Mint azt a Mérce megírta, Kincses Gyula az 1001 orvos a hálapénz ellen csoportból induló Újratervezés csoport jelöltjeként váltotta le a 16 éve a szervezetet vezető Égert. Kincses fül-orr-gégész szakorvos, 2007. októbertől 2008. májusig az Egészségügyi Minisztérium államtitkára volt, korábban pedig vezette az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet is. 2017-ben az ellenzéki pártok az ő vezetésével fogadtak el egy Egészségügyi Minimum nevű programot.

Kincses a 24-nek az Újratervezésről azt mondta: „Az Újratervezés csoport azért jött létre, hogy az orvoskamara eszközrendszerén belül segítse egy jól szabályozott, korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügy fejlődését, és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) érdemi szereplő legyen az egészségpolitikában. Partneri és nem ellenzői szerepben kell fellépni a kormányzat felé, ha változást akarunk. Alakítói és nem elszenvedői akarunk lenni az egészségügy jövőjének. A »jó ez így, csak több pénz kellene« taktika nem működik.

Mi a kamara megújítására szerveződünk, és nem tudunk a kormány nevében ígérni semmit. Ha a sportra és a kormányzati kommunikációra szánt pénz továbbra is nagyobb mértékben nő, mint az egészségügyre fordított, akkor a mi hatékonyságunk is korlátos lesz. Persze meg kell próbálni ezen változtatni.”

A Mérce azt írja, az orvosi kamara két alelnökének is az Újratervezés csoport két tagját Álmos Pétert és Lénárd Ritát választották.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.