Gazdag, idősebb hímek - felmérték a világelitet

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Statisztikailag igazolható, hogy világunkat még mindig idősebb férfiak irányítják. A Global Leadership Project kutatói a világ 145 országának 38085 vezetőjét vizsgálták meg, statisztikáik alapján pedig a következő kép rajzolódott ki azokról, akik uralják a bolygót: az átlagos vezető 55 éves, házas, egyetemet végzett férfi. A projektben az országok első számú politikai vezetőit, a végrehajtó hatalom birtokosait, a kormánytagokat, a pártvezéreket, a parlamenti házelnököket, a legfelsőbb bíróság bíróit és a parlamenti képviselőket, illetve befolyásosabb vállalat- és civil szervezeti vezetőket határozták meg vezetőként. Ennek a körnek

  • a 81 százaléka férfi;
  • 91 százaléka házas;
  • egyharmaduk legalább második nyelvként angolul is beszél.

Még durvább a helyzet az első számú politikai vezetők körében. Ebben a csoportban már

  • 92 százalék a férfiak aránya;
  • átlagéletkoruk pedig már 61 év.

A világelit tagjai javarészt jogi vagy közgazdász végzettségűek, de a társadalomtudományok és a bölcsészet művelői is erősen reprezentáltak, együtt ez a két csoport teszi ki a világelit negyedét. Az első számú politikai vezetők harmadának van közgazdasági diplomája, a körükben a jogászok aránya már kisebb, csupán 17 százalék.

A kutatók megfigyelései szerint regionálisan van eltérés az arányokban. A Business Insider beszámolójában ezt nem fejtették ki bővebben, csak annyit jegyeztek meg róla, hogy Európában "marginálisan" kiegyensúlyozottabb a nemek aránya a felső vezetők körében, míg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában még a világátlagtól is elmarad. Ugyanakkor pont ebben a közel-keleti, észak-afrikai térségben a legmagasabb a magasan kvalifikált vezetők aránya - míg a szubszaharai Afrikában a legalacsonyabb. Ugyancsak Afrikában a legalacsonyabb a fehérgalléros vezetők aránya. Ehhez a kutatók hozzátették, hogy nem olyan nagy a változatosság, az eltérések elenyészők.

Világátlagban az elit tagjai a nemzeti átlag 13-szorosát keresik. Ebben nagyok a regionális eltérések: míg a fejlett világban a vezetők átlagosan háromszor keresnek többet az átlagnál, a harmadik világban 17-szeres a különbség. (Via Business Insider)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,45 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.