Mekkora havazásra ébredtünk, jó reggelt!

Ilyen havazós reggeleken egyáltalán nem bánom, hogy még hajnalok hajnalán, a reggeli csúcsforgalom előtt útra kell keljek. Egyáltalán nem irigylem ma azokat, akik majd a reggeli csúcs idején szembesülnek a helyzettel. Ami, tekintettel arra, hogy szünet nélkül hullik, pillanatnyilag még a téli csapadékok legbarátságosabbika, a hó, egy darabig még várni kell a hókotrók megjelenésére a főútjainkon is, nemhogy a mellékutcákban.

Pedig hajnali fél hatra már simán egy centis hótakaró borította az utcákat - és, mint mellékelt szemléltető ábrámon látható, legalább 2 centi az autókat. Vagyis garantált a közlekedési káosz.

És ez még a jobbik eset. Mint mondtam, Budapesten aktuálisan havazik, de jósoltak mára ónos esőt is. Minden bizonnyal a baleseti sebészeteken is akkora lesz ma a torlódás, mint a főváros közútjain.

De ne csak Budapestről legyen szó: az Országos Meteorológiai Szolgálat radartérképe szerint per pillanat gyakorlatilag országszerte esik valami. Az ország északi és keleti vidékein jellemzően hó, a nyugati országrészekben jellemzően ónos eső.

Magyarország pillanatnyi időjárása 2019. december 2-án, hajnali hat órakor.Grafika: OMSZ

Ezen a ponton jelezném, hogy szívesen várjuk olvasóink beszámolóit a havazással, ónos esővel kapcsolatos kalandjaikról. Küldjenek bátran fényképeket, videókat is a szerk@444.hu címre "ónos eső" tárggyal.

Merthogy a csapadék ma egész napos programnak ígérkezik. Délelőtt, ha húzunk az ország térképén egy képzeletbeli vonalat Győrtől Szegedig, attól délnyugatra fagypont feletti hőmérsékletre és ónos esőre, a vonaltól észak-keletre fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletre és havazásra számíthatunk.

Délután egy másik tengely, a Szombathely-Miskolc vonal mentén lehet kettéosztani az országot: ettől északnyugatra már kisüthet a nap és elállhat a csapadék. A képzeletbeli vonaltól délkeletre pedig folytatódik a havazás és az ónos eső, és borult marad az idő. A hőmérséklet egységesen 0-4 fok között alakulhat majd.

Ez a csapadékos téli idő csak mára szól, kedtől már kifejezetten napos, de meglepően hideg időre számíthatunk, éjjelente masszív fagyok jönnek, helyenként akár mínusz 10 fok alá is hűlhet a levegő az éjjel.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.