ENSZ: Jövőre rekordszámú, 168 millió ember szorulhat humanitárius segélyre a klímaváltozás miatt

klímakatasztrófa
2019 december 04., 16:17

A háborúk, a konfliktusok, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás miatt jövőre rekordszámú ember szorulhat humanitárius segélyre – közölte Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese Genfben.

A világszervezet elemzése kb. 168 millióra becsüli a rászorulók számát, vagyis a világon szinte minden 45. ember érintett.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint az idén 146 millióan szenvedtek szükséget világszerte. A DPA német hírügynökség felidézte, hogy a humanitárius segély nemcsak élelmiszert foglal magában, hanem az erőszak és természeti katasztrófák elől menekülőknek lakósátrak vagy más szálláshelyek biztosítását, de orvosi ellátást és iskolák üzemeltetését is.

„A helyzet csak súlyosbodni fog, ha nem foglalkozunk a klímaváltozás következményeivel és a konfliktusok kiváltó okainak kezelésével” – mondta Lowcock.

Az ENSZ 109 millió embernek nyújt segítséget, a többieket más nemzetközi szervezetek látják el vagy bilaterális segítségnyújtás keretében kapnak támogatást. Ehhez kb. 29 milliárd dollár (9000 milliárd forint) kell majd 2020-ban.

Idén hasonló nagyságrendű összegre lett volna szükség, de novemberig ebből 16 milliárd dollár gyűlt össze. Ez ugyan rekordmennyiség, de így is csak a kiadások 55 százalékát fedezte.

„Az ENSZ és partnerei világszerte emberek millióinak nyújtanak életmentő segítséget évről-évre” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár. „Felszólítok mindenkit arra, hogy segítsen megbirkóznunk a humanitárius kihívásokkal, amelyek 2020-ban várnak ránk” – mondta.

A világon 53 ország lakói vannak rászorulva humanitárius segélyre. A legnagyobb igény a támogatásra a polgárháborús Jemenben és Szíriában, illetve a 2018 óta több mint 2200 életet követelő ebolajárvánnyal küzdő Kongóban van. (MTI)