Megosztva kapták a díjat a képzőművészek, mert a szolidaritás jegyében ezt kérték a zsűritől

kultúra
2019 december 04., 08:06

A világ egyik legjelentősebb képzőművészeti díját, a  brit Turner-díjat idén négyen kapták meg. Az a négy művész, kiket a bírálóbizottság a shortlistre rakott, azaz a végső győzelemre is esélyesnek tartott. 

A négy művész ugyanakkor azt kérte a zsűritől, hogy ne hirdessen közülük győztest, hanem a közösség, a sokféleség és a szolidaritás jegyében mindannyiukat díjazzák. És végül ez is történt: kedd este a díj 1984 óta tartó története során először négy művész, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo és Tai Shani kapta megosztva a díjat. 

link Forrás

 A művészek korábban sosem találkoztak egymással, a kiválasztásuk után ismerkedtek csak össze. Most a díjjal járó pénzjutalmat is el fogják negyedelni, fejenként 10 ezer fontot kapnak majd. 

A Turner-díj évtizedek óta a legjelentősebb díja a brit vizuális művészeknek, idén pedig kifejezetten politikai témájú műveket díjazott a zsűri: az idén kiválogatott anyagok a bevándorlással, a patriarchátussal, a kínzással és az emberi jogokkal foglalkoztak. A művészek pedig nem szerették volna, ha műveiket egymás művei ellen ítélnék meg, így kérték a közös díjazást. 

Mint a zsűriknek írt levelükben fogalmaztak, mindannyian fontos társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkoznak, ezek azonban meglehetősen eltérő témák voltak, és szerintük nem lenne helyes, ha ezek közül kiválasztanának egyet, hogy az fontosabb vagy nagyobb figyelmet érdemel. A zsűri egyhangúlag bólintott rá a kérdésre. 

A Tate Britain igazgatója, Alex Farquharson szerint a művészek levele alaposan elgondolkodtatta a zsűri tagjait, és rendkívül izgatottak voltak a kéréstől. Szerinte mind a művek jellege, mind az időzítés miatt helyes döntés született. Farquharson szerint a díjat ahogy a múltban sem nyerték meg soha kollektíven, így arra számít, hogy a jövőben sem fog többet hasonló megtörténni.