Törvényt módosítanak, hogy az EMMI kinevezhesse a 22 éves helyettes államtitkárt

POLITIKA
2019 december 04., 16:12

Szerdán jelentette be Facebook-oldalán Novák Katalin, hogy Rácz Zsófia lesz az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. 

Az új helyettes államtitkár kinevezésére azért volt szükség, mert a posztot eddig betöltő Illés Boglárka a Fidelitas elnöke lett. Rácz Zsófiáról Novák annyit árult el, hogy 22 éves joghallgató, korábban Magyarország ifjúsági ENSZ-küldötte volt, dolgozott politikai elemzőként is.

Arról, hogy ki tölthet be ilyen tisztséget,  jogszabály rendelkezik. Eszerint; „a 224. § (1) Közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik.”

Mivel Rácz Zsófia jelenleg joghallgató, feltételeztük, hogy jogász mesterképzési szakon még nem szerzett szakképzettséget, ezért az Emmi-hez fordultunk, hogy megkérdezzük, van esetleg olyan más végzettsége, ami alapján a törvény szerint is kinevezhető?

A sajtóosztály azt válaszolta, jogszabályt módosítanak Rácz Zsófia kinevezése miatt. Egész pontosan ezt írták:

„Helyes, hogy a fiatalokat egy fiatal nő képviseli majd ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárként. Ezért kezdeményezzük a jogszabály módosítását az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében. Rácz Zsófia korábban képviselte már hazánkat, Magyarország ENSZ ifjúsági küldötte volt.”